Proglašena vanredna situacija zbog snijega

Autor:

Načelnik opštine Han Pijesak Vlado Ostojić danas je proglasio vanrednu situaciju u ovoj lokalnoj zajednici zbog elementarne nepogode nastale usljed obilnih snježnih padavina, saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite.

0
A- A A+

U naseljenom mjestu Han Pijesak je pukla toplovodna cijev, pa u naselju nema centralnog grijanja, saopšteno je iz Područnog odjeljenja Civilne zaštite Sokolac.

Normalizacija vodosnabdijevanja očekuje se u toku dana, jer zbog nestanka struje na području Pjenovca, gdje je izvorište Štekavac odakle se grad napaja vodom, od juče nema vode, istaknuto je u saopštenju.

"Sa terena nije bilo poziva za pomoć, izuzev juče kada su zbog kvara na automobilu u mjestu Gođenje evakuaciju zatražili jedna odrasla osoba sa dvoje djece. Tom prilikom su intervenisali vatrogasci i prevezli ih terenskim vozilom do Han Pijeska", istaknuto je u saopštenju.

Magistralni put koji prolazi kroz naseljeno mjesto Han Pijesak je očišćen i prohodan, a saobraćaj se odvija otežano zbog ugaženog snijega.

"Na Han Pijesku postoji problem nestanka električne energije u dijelu opštine, gdje je izvorište vode, kao i nedostatka vode i neprohodinih lokalnih puteva", ističe se u saopštenju.

Nadležne službe nastoje da uspostave nesmetanu isporuku struje i očiste puteve.

U saopštenju se dodaje da Civilna zaštita Republike Srpske prati situaciju i da za sada ljudski životi i materijalna dobra nisu ugroženi.

Sokolac: ''Ledeni dani''

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je Srni da na području ove opštine sve funkcioniše - prevoz, elektro i vodosnabdijevanje, iako snijeg danima pada, pa snježni nanosi mjestimično dostižu 1,5 metar.
Bjelica je istakao da je mehanizacija preduzeća "Romanijaputevi" stalno na terenu i od prvih većih snježnih padavina radi zajedno sa nekoliko podizvođača.

"U pojedinim selima, na višim područjima opštine visina snijega je i do 50 centimetara, a jak vjetar stvara snježne nanose i do 1,5 metar što otežava čišćenje puteva. Za sada se uspješno borimo sa svim teškoćama", ističe Bjelica.

On navodi da je početkom januara nekoliko puta nestajala struja u selima na području mjesnih zajednica Kaljina, Bare i Knežina koje se snabdijevaju sa dalekovoda Kaljina, ali da su kvarovi otklonjeni, čim su to vremenske prilike to dozvolile.

Bjelica tvrdi da ekipe za održavanje puteva redovno čiste snijeg do kuća pacijenata koji odlaze na dijalizu.

On je podsjetio da je 9. januara ove godine na Sokocu izmjerena temperatura od minus 20 stepeni Celzijusovih, te da su proteklih deset dana bili "ledeni dani".Tagovi:

Ostale vijesti