Noć kada je vjetar obarao pješake po Banjaluci

Autor:

List "Vreme" od 22. marta 1937. godine izvjestio je o jakoj oluji koja je prethodni dan pričinila ogromne štete u cijeloj Vrbaskoj banovini.

0
A- A A+
Foto: Ilustracija/MONDO,Vesna Kerkez

Beogradski list navodi da su mnoge seoske kuće u Banovini porušene ili su im odneseni krovovi, dok je u Banjaluci je ciklon takođe nanio vrlo velike štete.

"On je u gradu prelamao drveće i čupao kestenje iz gradskih aleja iz korijena. Najveću štetu vjetar je pričinio preduzeću Bosna-Boa. Ova šteta cijeni se na nekoliko desetina hiljada dinara. Inače, u gradu vjetar je polupao mnoge firme i izloge", piše "Vreme".

List navodi da je oko pola noći "vjetar bio toliko jak da je po putevima obarao prolaznike" kao i da su "mnoge telefonske i telegrafske linije, kako u gradu, tako i u ostalim mjestima Vrbaske banovine pokidane".

U istom tekstu "Vreme" izvještava i o ogromnom požaru koji je prethodno veče izbio na planini Skakavica, na tromeđi Banjaluke, Kotorvaroša i Teslića, a koji je za kratko vrijeme, usljed jakog vjetra, obuhvatio 50 kvadratnih kilometara bukove i borove šume.

"Sva nastojanje žandarmerijskih vlasti i seljaka iz okolnih sela da požar ugase, ostala su uzaludna sve dok u zoru nije počela da pada jaka kiša, koja je požar ugasila", navodi se u članku, uz opasku da su seljaci, koji su po najvećem vjetru pravili krčevinu šume, paleći mjestimično vatre, najvjerovatnije izazvali taj požar.

.....

Ukoliko vam se dopadaju priče iz stare štampe, zapratite naše "Priče iz naftalina" i na facebooku! (LINK)

Tagovi:

Ostale vijesti