"Kajem se što sam bombardovao Srbe..."

Autor:

Američki pilot Dejl Zelko povjerio se svom sadašanjem prijatelju Zoltanu Daniju, koji je sa svojom jedinicom oborio njegov “nevidljivi” F-117A: "Da sam znao pravu istinu o situaciji u Srbiji, ne bih učestvovao u bombardovanju..."

"Kajem se što sam bombardovao Srbe..." Foto: YouTube/screenshot

"Bombardovanje Srbije je bilo greška i da sam znao pravu istinu, ne bih učestvovao u bombardovanju Srbije", riječi su koje je američki pilot Dejl Zelko izgovorio pukovniku Zoltanu Daniju, čija jedinica je 27. marta 1999. godine oborila njegov “nevidljivi” avion F-117A.

Kako prenosi portal Srpskainfo.com, dvadeset godina poslije zločinačke NATO agresije, Zoltan Dani je ispričao da se sa Zelkom, s kojim se u međuvremenu sprijateljio, redovno čuje.

"Vjerovao je da je drugačije stanje i svi piloti su bili ubijeđeni da u Srbiju donose slobodu i demokratiju. Shvatio je da je pozadina svega bilo nešto drugo i da je Srbija bombardovana iz političkih razloga", priča Dani.

Američki pilot htio da školuje sina u Srbiji

Pilot oborenog “nevidljivog” Dejl Zelko razmišljao je da svog sina, koji svira nekoliko instrumenata, upiše u srednju muzičku školu u Srbiji, potvrđuje Zoltan Dani za “Kurir”. "Kod njih je skupo školovanje, pa sam mu ja predložio da ga pošalje u Srbiju. Rekao sam mu da ću ga prihvatiti kao mog sina, ali su na kraju našli rješenje u Americi", kaže Dani i dodaje da se Zelko nije plašio da pošalje dijete na školovanje u Srbiju.

Sa Zelkom se čuo i prije nekoliko dana: “Kaže da mu je žao što je učestvovao u bombardovanju Srbije i da su prevareni. Bili su uvjereni da su dolazili iz humanitarnih razloga da poprave stanje. Da je znao pravu istinu, ne bi u tome učestvovao. Kaje se što je bacao bombe na srpsku djecu”.

Četvrtog dana NATO bombardovanja, pripadnici Trećeg raketnog diviziona 250. raketne brigade Protivvazdušne odbrane Vojske Jugoslavije oborili su F-117A, američko čudo od aviona izrađeno u stelt tehnologiji, koje je svoju reputaciju “nevidljivog” steklo u Zalivskom ratu u Iraku. Pilota Dejla Zelka su američke snage uspjele bezbijedno da evakuišu, a njegov avion je završio na njivi u ataru sela Buđanovci kod Rume. Nekoliko godina kasnije pukovnik Dani sreo se sa Zelkom i počeli su da se druže.

Dejl Zelko, pilot nevidljivog aviona F-117 koji je srpska PVO oborila četvtog dana NATO bombardovanja 1999, ispričao je u serijalu Nacionalne geografije “Nikog ne ostavljamo” kako je preživio obaranje i kako je izvučen u najvećoj akciji spasavanja još od Vijetnamskog rata.

Nedavno istraživanje Instituta za evropske poslove pokazalo je da se 79 odsto građana protivi članstvu Srbije u NATO, a 64 odsto ne bi prihvatilo izvinjenje Alijanse zbog agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine.

Sjećanje na "junake" pjesme "Ja sam ja..." (VIDEO)

Ostale vijesti