• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dortmund u šoku, Šalke srušio Borusiju!

Autor mondo.ba

Šalke senzacionalnom pobjedom na Vestfalenu spasio svoju i "uništio" sezonu Borusiji Dortmund koja je ostala bez bodova i dvojice isključenih igrača. Bajern u nedjelju u Nirnbergu može na "plus četiri“.

Borusija Dortmund i Šalke ponovo su odigrali meč za pamćenje, a 94. po redu bundesligaški „rurski derbi“ mogao bi odlučiti i šampiona Njemačke.

Šalke je na Vestfalenu poslije preokreta i dva crvena za domaće savladao „milionere“ rezultatom 4:2 i ostavio ih na bod iza Bajerna, koji bi pobjedom u nedjelju u Nirnbergu tu prednost mogao da poveća na četiri boda, samo tri kola prije kraja sezone.

Poslije ovog derbija mnogo će se pričati o odlukama sudije Feliksa Cvajera, koji je pokazao direktne crvene kartone Marku Rojsu i Mariusu Volfu zbog preoštrih startova, ali vjerovatno i o taktici Lusijana Favra koji je meč, u kojem je morao da pobijedi, ostavio Paka Alkasera na klupi i počeo bez klasičnog napadača, sa Marijom Geceom kao "lažnom devetkom“.

Ovaj taktički potez je, ipak, urodio plodom, jer upravo je Gece doveo Borusiju u vođstvo u 14. minutu.

Džejdon Sančo efektnim dodavanjem ubacio je loptu iza leđa odbrane gostiju, a Gece atipično, udarcem glavom, poslao loptu u mrežu za 1:0.

Radost domaćih trajala je svega nekoliko minuta, pošto je Cvajer, na asistenciju iz VAR sobe dosudio jedanaesterac zbog igranja rukom Vajgla u svom šesnaestercu.

Ni ogromna odgovornost, ni činjenica da je šutirao na gol ispred čuvenog „žutog zida“ nije omela Danijela Kaliđurija. Poslao je Burkija u jednu, a loptu u drugu stranu za izjednačenje na Vestfalenu – 1:1.

Borusija je imala igru, posjed, dominaciju, ali su gosti koristili svaku grešku igrača u žuto-crnom i surovo ju kažnjavali.

Ako je izjednačujući pogodak iz jedanaesterca stigao pomalo iznenada i uz malo sreće, Šalke je do preokreta stigao potpuno zasluženo.

Sane je poslije kornera u 28. minutu nadskočio defanzivce Borusije i glavom pogodio za vođstvo Šalkea 2:1.

Bila su to jedina tri udarca u okvir u prvih 45 minuta, što je nevjerovatan podatak, s obzirom da je Borusija imala posjed od čak 81 odsto.

Favr je u nastavku ubacio Paka Alkasera, ali Borusija je nastavila sa jalovom inicijativom, sve do 60. minuta, kada se desio možda i ključni trenutak na ovom meču.

Rojs je napravio oštar prekršaj s leđa, a Cvajer mu je pokazao direktan crveni karton.

Da stvar bude gora, upravo iz tog slobodnog udarca Šalke je stigao do novog pogotka. Kaliđuri je odlično šutirao sa nekih 25 metara preko trojice igrača Borusije u živom zidu i pogodio mrežu Burkija – 3:1.

Samo tri minute kasnije, novi šok na Vestfalenu!  Marius Volf gotovo identično kao Rojs startao je na jednog igrača Šalkea, a Cvajer se nije dvoumio i pokazao mu još jedan crveni karton.

Tračak nade da Borusija sa devetoricom na terenu može do novog preokreta vratio je Vitsel pogotkom u 84. minutu, međutim, ona se brzo ugasila.

Poslije loše reakcije trojice igrača Borusije, koji su dozvolili fudbaleru Šalkea da loptu sa aut-linije unese u sredinu Očipka je uposlio Embola, koji je pogodio suprotan ugao za konačnih 4:2.

Švajcarac je proslavio gol signalizirajući „kraj“ domaćoj publici. Bio je to definitivan kraj za Borusiju u ovom meču, a možda i kraj šampionske trke sa Bajernom.

Na drugoj strani Šalke je osvojio važne bodove u borbi za opstanak. Vicešampion Njemačke iz prošle sezone odmakao je na devet bodova Štutgartu koji je prvi ispod „crte“ s tim da ima i utakmicu manje.

Ajntraht sa Jovićem i Kostićem u početnih 11 nije uspio da u Frankfurtu savlada Hertu. Gosti iz Berlina uspjeli su da osvoje bod, a remijem 0:0 nastavljena je serija Ajntrahta od tri utakmice bez pobjede u Bundesligi.

Kiks Ajntrahta iskoristio je Lajpcig i pobjedom nad Frajburgom 2:1 definitivno obezbijedio plasman u Ligu šampiona. Tri kola prije kraja trećeplasirani Lajpcig ima 64 boda, odnosno deset više od Ajntrahta.

BUNDESLIGA, 31. KOLO:

Borusija D. - Šalke 2:4 (1:2)
/Gece 14, Vitsel 84 – Kaliđuri 18 penal, 62, Sane 28, Embolo 88/

Ajntraht – Herta 0:0

Fortuna – Verder 4:1 (2:1)
/Raman 2, Karaman 22, Henings 56, Sutner 73 - Kruze 27 penal/

Hanover – Majnc 1:0 (0:0)
/Vejdant 66/

RB Lajpcig – Frajburg 2:1 (1:0)
/Verner 19, Forsberg 78 penal – Grifo 66/

Štutgart - Menhengladbah 18.30

u nedjelju

Hofenhajm - Volfsburg 15.30
Nirnberg - Bajern 18.00

Odigrano u petak

Augzburg - Leverkuzen 1:4 (1:1)
/Danso 12 - Foland 15, Haverec 48, Tah 60, Brandt 88/

TABELA: Bajern (-1) 70, Borusija 69, Lajpcig 64, Ajntraht 54, Borusija Menhengladbah (-1) 51, Bajer 51, Hofenhajm (-1) 50, Verder 46, Volfsburg (-1) 46, Fortuna 40, Herta 37, Majnc 36, Frajburg 32, Augzburg 31, Šalke 30, Štutgart (-1) 21, Nirnberg (-1) 18, Hanover 18.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC