Iz Indonezije stiže briket od kokosove ljuske

Autor:

Iz Indonezije je prema Bosni i Hercegovini krenula prva isporuka briketa proizvedenih od kokosove ljuske.

0
A- A A+
briket Foto: Ambasada Republike Indonezije u BiH/Fena

"Iz luke Suravaja sa Istočne Jave juče je brodom krenula isporuka od  17,2 tone briketa koji će biti dopremljeni do luke Ploče, a onda kopnenim putem u BiH", izjavila je ambasador Republike Indonezije u BiH Amelia Ahmad Jani.

Izvoznik je kompanija "CV Fitra Jaya", iz provincije Java Tenga, a uvoznik kompanija "Ane doo" u Sarajevu.

Predviđeno je da u roku od 30 dana kontejner sa briketima stigne u luke Ploče.

Ovaj  izvozno-uvozni posao isporuke uglja od kokosove ljuske, vrijednosti 21.242 dolara, je rezultat poslovnog susreta privrednika BiH i Indonezije na "Business matchingu" održanom 25.aprila u Sarajevu, a koji je organizovala Ambasada Republike Indonezije u BiH.

"Ovih 17,2 tone stiže u jednom kontejneru i ako uvoznik bude zadovoljan proizvodom, naručiće još 3 - 4 kontejnera briketa", objašnjava Jani.

Briketi od kokosove ljuske koriste se za roštilje i grijanje. Ugalj od kokosove ljuske koji će biti isporučen u BiH dolazi sa ostrva Sulavesi, visokog je kvaliteta, aromatičnog mirisa, a pepeo je bijele boje.

Kokosova ljuska je obnovljivi izvor energije. Puno je ekonomičnija jer gori dva puta duže nego bilo koji brzopaleći ugalj, a ekološki je prihvatljivija - sadrži vrlo malo pepela, oko 80 odsto manje od ostalih briketa.

Za proizvodnju ovog uglja, ističu ekolozi, ne uništavaju se stabla šuma već vrlo čiste i prirodne kokosove ljuske.

Ostale vijesti