"Policija i dalje muči i ubija po Venecueli"

Autor:

Čini se da se vansudska ubistva u Venecueli nastavljaju i da venecuelanske Specijalne policijske snage, koje su za to odgovorne, imaju podršku vlasti u Karakasu, izjavila je visoki komesar UN za ljudska prava Mišel Bašele.

"Policija i dalje muči i ubija po Venecueli" Foto: AP Photo/Fernando Llano/Tanjug

Ona je u obraćanju Savjetu UN za ljudska prava rekla da je njena kancelarija, zajedno sa mogućim ubistvima, zabilježila slučajeve mučenja vojnika i drugih proizvoljno zatvorenih lica.

Bašeleova je istakla da je njena kancelarija pozvala vladu predsjednika Venecuele Nikolasa Madura da kazni počinioce takvih djela.

Nove tenzije u Venecueli (FOTO, VIDEO)

Visoki komesar napomenula je da je nevladina organizacija "Praćenje žrtava" otkrila 57 slučajeva ubistava za koja su, kako se pretpostavlja, odgovorne Specijalne policijske snage.

Vlasti u Karakasu su prethodni izvještaj, koji je Bašeleova objavila u julu, nazvale "selektivnim i otvoreno pristrasnim pogledom", uz napomenu da su ignorisani zvanični podaci i da se oslanja na izjave pristrasnih svjedoka.

Bašeleova je izrazila zabrinutost i zbog američkih sankcija Karakasu, čiji je cilj da se Maduro natjera da podnese ostavku.

Visoki komesar je dodala da postupci SAD dodatno pogoršavaju humanitarnu situaciju u Venecueli i doprinose egzodusu stanovništva iz te zemlje.

Ostale vijesti