Novi protest zbog odlagališta nuklearnog otpada

Autor:

Opština Novi Grad organizovaće 27. septembra skup na gradskom trgu u znak protivljenja namjeri Hrvatske da u kasarni Čerkezovac odlaže radioaktivni otpad iz nuklearne elektrane Krško, potvrdio je načelnik opštine Miroslav Drljača.

0
A- A A+

novigrad, una Foto: MONDO/Vedran Ševčuk

"S obzirom na to da je za 30. septembar najavljen sastanak resornih ministara Slovenije i Hrvatske u vezi sa dogovorom o zajedničkom odlagalištu na lokaciji Vrbine, naša namjera je da još jednom jasno i nedvosmisleno ukažemo da je za građane Novog Grada i susjednih opština sa obje strane rijeke Une neprihvatljiva lokacija Trgovska gora, mikrolokacija Čerkezovac", rekao je Drljača.

Prema njegovim riječima, na protest na Trgu Mladena Oljače biće pozvani ministar prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske Srebrenka Golić, poslanici u parlamentu BiH, predstavnici Vlade Unsko-sanskog kantona i nevladinog sektora, te načelnici i gradonačelnici susjednih opština i gradova sa obje strane rijeke Une.

"Smatramo da je krajnje vrijeme da potvrdimo jedinstven stav i da nakon 20 godina istrajavanja i protivljenja namjerama Hrvatske, ne dozvolimo podjele po bilo kojoj osnovi, naročito političke perfomanse usmjerene na prikupljanje jeftinih političkih poena", istakao je Drljača.

Hrvatska namjerava da radioaktivni i nuklearni otpad odlaže i skladišti na samoj granici sa BiH, na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor, nekoliko stotina metara od granice sa BiH.

To je područje odakle veliki broj građana BiH koristi vodu za piće, a od centra opštine Novi Grad u Republici Srpskoj udaljeno je manje od tri kilometra.

Prijedlog Vladi RS: Unu zaštititi kao park prirode

Načelnik Dvora: Nema odgovora iz Vlade Hrvatske

Ostale vijesti