• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veliki broj navažećih listića u opštinama koje su imale samo jednog kandidata za načelnika

 Bojana Ninković
Autor Bojana Ninković

U opštinama u BiH koje su na ovogodišnjim lokalnim izborima imale samo po jednog kandidata za načelnika, birači su nezadovoljstvo nemogućnošću izbora očigledno pokazali tako što su ostavili prazan listić ili su ga učinili nevažećim.

 Veliki broj navažećih listića u opštinama koje su imale samo jednog kandidata za načelnika Izvor: mondo.ba

Građani devet opština u BiH nisu imali izbor prilikom glasanja jer je na izbornom listiću bio samo jedan kandidat za načelnika. U Republici Srpskoj riječ je opštinama Mrkonjić Grad i Jezero, dok su u FBiH opštine sa samo jednim kandidatom bile Domaljevac-Šamac, Orašje, Teočak, Olovo, Grude, Ravno i Usora.

U svim ovim mjestima osim u Ravnom zabilježen je veći broj nevažećih listića.

Listići su bili nevažeći po dva osnova i to ''nevažeći prazni listići'' i "nevažeći listići po drugim kriterijumima."

Ukoliko uzmemo u obzir da je izbor za načelnika, inače veoma jednostavan( birači upisuju "X" pored samo jednog imena) može se pretpostaviti da su građani praznim i nevažećim listićima po drugim kriterijumima zapravo pokazali svoju izbornu volju i plastično pokazali da nisu imali za koga glasati, a to je i poruka opozicionim strankama.

Najveći postotak nevažećih listića u izborima za načelnike u opštinama sa jednim kandidatom je zabilježen u Orašju i to 1.994 nevažeća listića (oko 34.6 odsto), dok je važećih bilo 3.762, a u ovoj opštini je je sudeći prema podacima CIK BiH bilo i najviše onih koji nisu izašli na izbore: 12.476 birača

Veliki broj nevažećih listića zabilježen je i u Mrkonjić Gradu, tačnije 2.613 nevažećih, dok je važećih bilo 6.238, a u ovoj opštini 9.173 osobe sa biračkim pravom nisu se pojavile na izborima.

Možda će vas zanimati

U Jezeru, gdje je jedini kandidat za načelnika bila Snježana Ružičić, bilo je 158 nevažećih listića (oko 22.7 odsto), dok je važećih bilo 538, a 423 birača nisu ni izašla na izbore.

U opštini Domaljevac- Šamac bilo je 240 nevažećih, a 836  važećih, dok čak 3 551 osoba nije izašla na glasanje.

Kada je u pitanju Teočak 805 listića nisu bili nevažeći, dok je važećih bilo 2.601, a 3-322 birača nisu iskoristila svoje biračko pravo.

U Grudama su zabilježena 1.192 nevažeća i 3.365 važećih listića, a čak 8.901 osoba nije izašla na izbore, dok je u Olovu bilo 1.154 nevažećih i 3.602 važeća listića, a čak 3.910 birača nije došlo na glasanje.

Kada je u pitanju Usora tu je prebrojano 380 nevažećih i 979 važećih listića za izbor načelnika ove opštine, a 4.561 osoba nije izašlo na glasanje.

Prema podacima CIK BiH u opštini Ravno je zabilježeno svega 40 nevažećih i 560 važećih listića, ali čak 943 osobe nisu izašle na izbore.

Ko su načelnici?

U Mrkonjić Gradu novi načelnik postao je Dragan Vođević, dok je u opštini Jezero aktuelna načelnica Snežana Ružičić obnovila mandat, oboje ispred Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

U opštini Domaljevac - Šamac načelnik je ponovo Stjepan Piljić, a u Orašju Marijan Oršolić, obojica kandidovani od strane HDZ-a BiH.

U Teočaku je načelnik bez protivkandidata bio član SDA Tajib Muminović, dok je u Olovu jedini kandidat bio Đemal Memagić, takođe kandidat ove stranke i takođe aktuelni načelnik opštine. Isto se desilo u opštini Grude gdje je ''pobijedio'' sadašnji načelnik Ljubo Grizelj, kao i u Ravnom Andrija Šimunović dok je Usori načelnik bio i ostaće Zvornimir Anđelić. Svu trojicu je kandidovao HDZ BiH.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE