• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Traži se većina za formiranje vlasti u BiH

Lideri SDP BiH, SDA i Narodne stranke „Radom za boljitak“ predstavili dokument o zajedničkom djelovanju

 Traži se većina za formiranje vlasti u BiH Izvor: MONDO

Predsjednici SDP BiH Zlatko Lagumdžija, SDA Sulejman Tihić, HSP Zvonko Jurišić i Narodne stranke „Radom za boljitak“ Mladen Ivanković Lijanović danas su u Sarajevu predstavili dokument o zajedničkom djelovanju ove četiri stranke u narednom mandatnom periodu, ističući da se radi o isključivo programskom dokumentu.

Navodeći da imaju formalnu i kvalifikovanu većinu za formiranje vlasti u Federaciji BiH (FBiH), oni su konstatovali da vlast na nivou BiH ne mogu formirati bez stranaka iz Republike Srpske (RS), u prvom redu bez SNSD-a i SDS-a.

Na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavljen dokument „Osnove za formiranje vlasti u FBiH i platforma zajedničkog nastupa u institucijama BiH u mandatnom periodu 2010-2014“, rečeno je da nastavak konstitutivne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH treba odgoditi dok se ne vide reakcije ostalih stranaka na ovaj dokument i dok se ne formira parlamentarna većina.

„Smatramo da bi najbolje bilo za zemlju da se napravi jedna konzistentna struktura i da državna i entitetske vlasti budu iz iste političke grupacije, jer se na taj način može najbrže ići naprijed“, rekao je Lagumdžija.

Govoreći o samoj platformi, lider SDP-a Zlatko Lagumdžija poručio je da se radi o programskom dokumentu u kojem su navedene četiri stranke pokušale identifikovati kapitalne probleme i mehanizme za njihovo rješavanje.

"Raspodjelu pozicija, koja će biti u skladu sa izbornim rezultatima i etničkim kvotama riješićemo posebnim dokumentom", najavio je Lagumdžija, tvrdeći da nije razgovarano o mjestu predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Lider SDA istakao je da platforma predviđa konzistentno otklanjanje određenih konstrukcionih grešaka koje postoje u Vašingtonskom i Dejtonskom sporazumu kada su u pitanju ravnopravnost konstitutivnih naroda i diskriminacija ostalih naroda i građana.

„Zalagaćemo se da se uvede princip rotacije po etničkom principu na pozicijama predsjednika Predsjedništva BiH, predsjednika Savjeta ministara, predsjednika Predstavničkog doma i Doma naroda, svi na mandat od četiri godine, s tim da svaki konstitutivni narod mora biti zastupljen na jednoj od ovih pozicija“, rekao je Tihić.

Navodeći da je predviđena etnička rotacija na ovim pozicijama, Tihić je istakao da će se ovakvim rješenjem izbjeći priče „o nekakvim džentlmenskim sporazumima“.

Tihić je, govoreći o državnoj imovini, rekao da sva imovina iz sukcesije imovine SFRJ prvo mora preći na BiH, a tek onda na niže nivoe, dok je Lagumdžija dodao da će podjela državne imovine biti rješavana posebnim zakonom.

Predsjednik SDA je najavio da na mogući ukaz kojim bi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik proglasio zakon o statusu državne imovine ima spreman zahtjev Ustavnom sudu BiH za ocjenu tog ukaza.

„Smatram da ima stranaka u RS koje dosta ovoga mogu prihvatiti, čak i kada je u pitanju izmjena Ustava“, zaključio je Tihić.

Jurišić smatra da usvojena platforma stavlja u institucionalnu ravnopravnost sve narode u BiH, pa i Hrvate, dok je Lijanović zadovoljan ponuđenim rješenjima na planu ekonomske politike, među kojima je i povećanje oporezivanja luksuzne robe, za šta se njegova stranka duže vremena zalaže.

SDP, SDA, HSP i Narodna stranka „Radom za boljitak“ pozvali su ostale stranke na saradnju kako bi se što prije formirale vlasti na svim nivoima, a poseban poziv na pridruživanje platformi upućen je hrvatskim strankama.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE