• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Amerika ne želi nikakvu promjenu Dejtona

Zamjenik američkog ambasadora u BiH Džonatan Mur izjavio je da SAD ne žele nikakvu promjenu Dejtonskog sporazuma.

 Amerika ne želi nikakvu promjenu Dejtona Izvor: MONDO

"Što se tiče Ustava BiH, on se može mijenjati amandmanima, ali ne želimo da se struktura mijenja. Ne očekujemo da će biti treći entitet'', prenio je Mur stavove američke administracije u izjavi za portal "Sarajevo-iks".

On je istakao da i u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj i u BiH može biti govora o organizaciji, koliko će biti kantona, ali samo putem razgovora i dogovora, bez prijetnji spolja ili iznutra.

''Svi imaju pravo na svoje mišljenje, ali takve velike promjene, posebno zbog trećeg entiteta, ne dolaze u obzir'', kategoričan je Mur.

On smatra da je u BiH bilo sasvim očekivano da će, nakon izbora, procedura pravljenja vladajuće koalicije dugo trajati.

''Kakva će na kraju biti koalicija, to zaista ne znamo. Nadamo se da će to biti zajednički pokret svih stranaka koje su spremne promijeniti situaciju nabolje u BiH'', reko je Mur.

Komentarišući sastanak političkih lidera, najavljen za 10. januar, on je naglasio da je najvažnije da je riječ o sastanku u Sarajevu, a ne u Šamcu, Laktašima, Širokom Brijegu, nego u glavnom gradu BiH.

''Šta će biti na samom sastanku ne znamo, to nije sastanak sa međunarodnom zajednicom, nego sastanak domaćih političkih lidera', dodao je Mur.

Govoreći o platformi SDP-a, SDA, HSP-a i Narodne stranke "Radom za boljitak", on je naveo da je jedno od pitanja kojem je rješenje nadohvat ruke svakakao pitanje vojne imovine - da bi BiH mogla postati članica NATO-a.

''Još jednom imam mogućnost da kažem da sam optimista što se tiče pitanja vojne imovine. I prije i nakon izbora jasno je da su ljudi manje-više istog mišljenja o ovom pitanju. Svi znaju da bi rješenje vojne imovine bilo korak naprijed ka članstvu u NATO-u. Na kraju krajeva, postoji konsenzus među ljudima. To što nije potrebno za Oružane snage BiH ili za Ministarstvo odbrane BiH može biti korišteno na lokalnom nivou, ali još nema nacrta o tome iz jednog ministarstva i iz kabineta jednog člana Predsjedništva BiH'', pojasnio je Mur.

Odgovarajući na pitanje o inicijativi iz RS za rješavanje pitanja međuentitetskog razgraničenja, zamjenik američkog ambasadora u BiH rekao je da zvanični Vašington ''nije mišljenja da je to potrebna stvar, pogotovo da se uradi tako brzo i pod ovakvim uslovima''.

''Mi poštujemo odluku i informacije iz OHR-a o tom pitanju. To je za nas još jedna, nažalost, prazna priča. Ima mnogo važnijih stvari u BiH'', smatra Mur.

Prema njegovim riječima, važnije je sada u BiH povesti energičniju borbu protiv korupcije.

''Kako pomiriti zahtjev koji će nas već sutra dočekati na evroatlantskom putu, sa politikama koje govore da treba ukinuti Sud i Tužilaštvo BiH kao nametnute institucije'', zapitao je Mur.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE