• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usputno smišljanje razloga: Kako je evoluirao Stanivukovićev protest u Banjaluci

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Protest koji je Draško Stanivuković najavio ako se ne usvoji rebalans budžeta, postao je protest koji zakazuje Nebojša Vukanović, zbog pritisaka na RTV BN.

 Usputno smišljanje razloga: Kako je evoluirao Stanivukovićev protest u Banjaluci Izvor: Brankica Spasenić, mondo.ba

Poslanik Kluba SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske najavio je danas u obraćanju putem svog popularnog "jutjub" kanala protest opozicije u Banjaluci 2. oktobra. Neposredan povod za protest je ukidanje frekvencija televiziji BN i najavljeno je da će se sa protesta poslati poruke o važnosti slobode medija.

VIŠE O TEMI

Vukanović je prvi najavio ovaj protest, zatim su se oglasili poslanik PDP Jelena Trivić i gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković, podržali borbenog političara iz Trebinja i sami pozvali građane dođu na zakazani događaj.

Nešto kasnije, afirmativno o protestu izrazili su se Milan Radović (SDS) i Igor Crnadak (PDP) i cijela ova hronologija ostavila je utisak, ili da najava nije koordinisana, ili da je namjerno prepušteno Vukanoviću da prvi bude ''bombastičan'', jer to je svakako njegov stil.

Stanivuković, koji je baš juče najavio protest na Trgu Krajine zbog blokade rada Skupštine grada, danas je napisao da podržava inicijativu saborca Nebojše Vukanovića sa kojim "već neko vrijeme o ovome (o protestu) razgovara" i na taj način je ''spojio'' svoj protest sa njegovim.

Možda će vas zanimati

Najavljeno okupljanje 2. oktobra na Trgu Krajine je konkretizovanje Stanivukovićevih prijetnji protestima ako ne dobije podršku za nacrt rebalansa budžeta Banjaluke.

Odmah nakon predstavljanja nacrta najavio je tu mogućnost, a zatim i nakon propasti sjednice gradske skupštine na koju odbornici većine nisu došli, a kao razlog naveli su upravo gradonačelnikove prijetnje i ucjene protestima.

Tačno vrijeme i detalje obećao je nakon ''konsultacija sa saborcima," koji su kao što vidimo, protest i najavili pa će 2. oktobra u centru Banjaluke opozicija na republičkom nivou pružiti podršku BN televiziji i slobodi medija, a istovremeno će gradska vlast u Banjaluci uputiti protest zbog ponašanja dijela odbornika u Skupštini, odnosti protiv gradske opozicije.

Simbolika Trga Krajine

Najavljeni događaj priziva podsjećanje na bezuspješan pokušaj ondašnjeg Saveza za promjene (SDS, PDP, DP...) da u maju 2016. godine organizuje protest na Trgu Krajine. Opozicija se tada okupila u Parku "Mladen Stojanović", a na trgu je ''kontramiting'' organizovao upravo SNSD. Svi zajedno, uz pojedine medije i analitičare držali su Banjaluku danima pod tenzijom i u strahu od sukoba i nereda.

SNSD je uz pomoć tadašnje gradske vlasti predvođene Igorom Radojičićem tog proljeća implementirao još jedno kreativno političko rješenje: rezervisali su Trg Krajine nekoliko vikenda unaprijed, kako bi spriječili opoziciju da zakaže skup.

Javnost je o tome obavijestio ondašnji šef opozicionog štaba za proteste - Dragan Čavić.

Na pres konferenciji u Gradskom odboru SNSD ove nedjelje je tokom repliciranja Stanivukoviću spomenuto da i ova stranka može, ako hoće, izvesti ljude na ulicu, ali je predsjednik Skupštine grada, Mladen Ilić juče izjavio u SNSD o toj ideji ipak nije bilo govora.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Teško vrijeme

Baš teško vrijeme. Mnogo toga se lomi na narednim izborima, isto je i u FBiH. Narod kad bi mogao najbolje bi bilo da ih otpili i gleda svoja posla jer to će biti strašno naporno sa tim protestima svaki čas, prepucavanjima. Nije dobro, ali treba gledati i globalne okolnosti, Draško je dokaz da promijene mogu biti i promijene na gore jer je BL stala.

MONDO REPORTAŽE