• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta o prekidu gradske skupštine kaže ministarstvo, a šta zakon i poslovnik?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković juče je rekao da su odbornici koji nisu došli na sjednicu Skupštine Grada prekršili Zakon o lokalnoj samoupravi i da će uputiti dopis nadležnom ministarstvu. Tamo kažu da sve piše u poslovniku.

 prekid sjednice Skupštine grada Banjaluka poslovnik i zakon Izvor: Grad Banjaluka/ Aleksandar Čavić

Podsjećamo, Stanivuković je rekao da odluka kojom je otkazano jučerašnje zasjedanje, predstavlja kršenje zakona.

"Njihovim neprisustvom je prekršen Zakon o lokalnoj samoupravi, po kojem je Skupština dužna da razmatra prijedloge koje uputi gradonačelnik. Za povrede ovog zakona, nadzor vrši resorno ministarstvo, kojem smo pripremili dopis s tim u vezi. Isti zakon propisuje da se Skupština mora održati bar jednom u dva mjeseca, kao i to da ukoliko u tri mjeseca nema Skupštine – na prijedlog Vlade Republike Srpske ona može da bude raspuštena," naveo je, između ostalog, Stanivuković.

Povezano

U Ministarstvi uprave i lokalne samouprave kažu da Zakon ne regulište pitanja prisustva odbornika na sjednicama skupštine jedinice lokalne samouprave.

"Ovim zakonom propisano je da se način rada, sazivanje, utvrđivanje dnevnog reda, odlučivanje i druga pitanja značajna za rad skupštine jedinice lokalne samouprave uređuju poslovnikom skupštine," navode iz ministarstva u odgovoru na pitanje Monda.

Član 52 Zakona o lokalnoj smaoupravi kaže da se način rada, sazivanje, utvrđivanje dnevnog reda, odlučivanje i druga pitanja značajna za rad skupštine i radnih tijela uređuju poslovnikom.

U Članu 71 stoji da je "Skupština dužna da razmotri prijedloge akata, odnosno izvještaja i informacija koje podnese gradonačelnik, odnosno načelnik opštine i o njima se izjasni u rokovima utvrđenim statutom i poslovnikom."

Poslovnik o radu Skupštine Grada navodi da sjednicu Skupštine saziva predsjednik Skupštine po potrebi, a najmanje jednom u dva mjeseca po sopstvenoj ili inicijativi gradonačelnika, ili 1/3 odbornika - u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva.

U dijelu koji reguliše prekid sjednice navodi se da predsjednik Skupštine sjednicu može prekinuti u slučajevima kada nakon otvaranja sjednice utvrdi da ne postoji kvorum za rad, kada predsjednik i potpredsjednik Skupštine, u izuzetno hitnim slučajevima, nisu u mogućnosti rukovoditi radom Skupštine, u slučaju više sile i vanrednih okolnosti, kada procijeni da se sjednica ne može održati iz tehničkih razloga, i kada se, nakon konsultacije sa predsjednicima klubova odbornika i ovlaštenih predstavnika odbornika stranaka koje nemaju Klub odbornika, postigne dogovor.

Pročitajte i ovo

Sjednica Skupštine Grada takođe može biti prekinuta, na prijedlog predsjednika – glasanjem, ukoliko postoje opravdani razlozi za to, a da li su razlozi opravdani, procjenjuje predsjednik, prilikom davanja prijedloga na glasanje.

Dodaje se da predsjednik Skupštine prekida rad Skupštine i u drugim slučajevima, ako to Skupština zaključi kao i da prekid sjednice može trajati do 15 dana.

Sjednica Skupštine Grada Banjaluka u utorak je prekinuta prije početka odlukom predsjednika Mladena Ilića jer su članovi skupštinske većine odlučili da neće prisustvovati zasjedanju. Ilić je kasnije saopštio da je nakon sastanka sa šefovima odborničkih klubova i grupa skupštinske većine odlučeno da neće omogućiti kvorum za održavanje sjednice "zbog napada, prijetnji i pritisaka gradonačelnika."

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE