• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skupština Grada: Glavne teme zaduženje obveznicama i stanje u Akvani

Autor Nikolina Damjanić

Predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić, nakon redovne pauze istakao je da je zadovoljan dosadašnjim zasjedanjem i izlaganjem odbornika dok je Stanivuković kritikovao većinu jer nije podržala zaduženja putem obveznica.

 Šesta sjednica Skupštine grada Banjaluka Izvor: Grad Banjaluka

Tokom rasprave do pauze, najviše polemike se vodilo oko tačke dnevnog reda koja se tiče emisije obveznica, gdje su odbornici većine protiv zaduživanja.

"Prošli smo nekoliko tačaka, na kojem je i sedma o zaduživanju Grada. Na diskusijama se može vidjeti normalni ton i većina odbornika se držala tema. Mi ispred sebe imamo tačku vezanu za 'Akvanu', koja je imala situacije koje nisu dobre - od trovanja hranom do manjka koji imaju. Nadam se da ćemo naći apsolutni konsenzus i na taj način pronaći mogućnost da se skupštinsko zasjedanje završi danas, ako ne onda nastavljamo ujutru", rekao je Ilić.

Možda će vas zanimati

Gradonačelnik Draško Stanivuković istakao je da se radi o pogubnoj odluci skupštinske većine da se ne realizuju važni projekti.

"Na određene dionice je prethodna gradska administracija imala 4,5 posto kamatne, dok Vlada ima 5 posto. Mi dođemo sa prijedlogom u zaduživanju po kamatnoj stopi od 4 posto koju skupštinska većina odbija. Prethodna administracija je putni pravac Petrićevac - Motike radila po stopi od 4,5 odsto, a mi želimo da dovršimo sa manjom. Ne želim da imam teret na grudima kada građani kažu da nisu dobili put. Mi smo pripremili sve - projektnu dokumentaciju i izvođače radova. Imate uvaženu gospodu koja neće da digne ruke i podrži to. Odgovornost mora biti kolektivna", kaže Stanivuković.

Dodaje da je nezadovoljan "razvlačenjem" zasjedanja i istakao potrebu da ima svog zamjenika.

"Oni već 35 dana opstruišu Skuštinu. Ja šta radim - stalno sam na sjednicama dok Ilić ima svog zamjenika, a oni meni ne dozvoljavaju'', naveo je on.

Rasprava o "Akvani": Ko je kriv za dugove?

Tokom nastavka šestog skupštinskog zasjedanja, dobar dio vremena odbornici su posvetili situaciji u preduzeću  "Akvana". Na dnevnom redu zasjedanja je stavljanje van snage ranije odluke Skupštine Grada kojom je prethodna administracija dala saglanost za zaduženje ovog preduzeća, kako bi se djelimično sanirali minusi.

Iako je to bila tačka dnevnog reda diskusija se uglavnom vodila oko stanja u preduzeću.

Odbornici skupštinske većine su uglavnom tvrdili da je nova uprava samo zaposlila nove radnike, da su napravljeni minusi, posjetiocima služi hrana sa isteklim rokom te da nisu napravljene značajnije promjene da se ovo preduzeće izvuče iz finansijske krize.

Rekli su da je v.d direktor "Akvane", Velibor Vukajlović trebao da dođe pred odbornike i da odgovara na njihova pitanja.

Odbornik SNSD-a, Borivoj Obradović je rekao da je prošao dobar dio godine, a da na Skupštinu Grada još nije stigao program rada "Akvane". Dodaje da je zaposleno dosta novih radnika dolaskom novog direktora, čak je i pročitao pojedina imena.

Odbornik Ujedinjene Srpske, Milenko Rosić smatra da je situacija već godinama problematična.

"To je mjesto na kojem su udomljene ujne, tetke i strine koje ne znaju ništa o poslu koji treba da rade. Situacija je takva godinama", naveo je Rosić.

On je istakao da se u "Akvani" godinama dešavaju “razne krađe”, a da niko nije odgovarao.

" 'Akvana' je omča Gradskoj upravi i uvijek će tako biti, dok se situacija trajno ne rješi. Da li će to biti javno privatno partnerstvo ili neki drugi način nije važno. Važno je da Grad ima prihode, a ne samo da plaća dugove", kazao je Rosić.

Šef Кluba odbornika PDP Dragan Milanović, rekao je da je "Akvana" 31. avgusta, kada je završila sezona, po prvi put bila u plusu sa preko 54.000 КM.

On je podsjetio da "Akvana" ima dug od 10 miliona КM i pitao odbornika iz vladajuće koalicije kako se ranije nisu sjetili pričati o "Akvani"?

"Кako se niko u četiri godine nije sjetio da pita direktora – je li moguće da ovako radiš, kako imaš 10 miliona gubitaka? Zar to nije bio alarm nikome do sada?", rekao je Milanović.

On se osvrnuo na poslovanje ovog preduzeća kao i o tvrdnjama o dodatnom zaposlenju radnika.

"Komparacije radi, 2020. je preduzeće bilo u minusu 190.000, 2018. u minusu 436.000. Dalje, 2019. u minusu 394.000, znači nikad bolji rezltat Akvana nije imala nego ove godine. Кoliko radnika je zaposleno, o tome slušamo već nekoliko mjeseci – 25 radnika, ali tu se radi o sezonskim radnicima. Ja sam dobio podatke", rekao je Milanović.

Ističe da sada ima manje radnika nego što je zatekla ova gradska administracija.

Povezano

Prema podacima iz Akvane, u trenutku dolaska v.d. direktora Velibora Vukajlovića 31.12.2020. godine bila su zaposlena 64 radnika. Trenutno je zaposleno 59 radnika, 55 na neodređeno, četiri na određeno vrijeme.

Nakon toga, se Skupštini obratio gradinačelnik Draško Stanivuković koji je rekao da je pozvao Vukajlovića dođe na sjednicu i da odgovori na pitanja odbornika.

"Vukajlović je najupućeniji u trenutno stanje u ovom preduzeću", pojasnio je Stanivuković

Nakon te najave predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić je rekao da nije moguće da se Vukajlović obrati Skupštini .

Dok se održavala ova diskusija Vukaljlović je stigao na sjednicu. Trenutno nije jasno da li će se Vukajlović obratiti odbornicima, jer je u toku redovna pauza koja bi trebala trajati sat vremena.

Podsjećamo, nakon što je više puta odgađana zbog nepostojanja kvoruma za rad, sjednica je ponovo prekinuta 12. oktobra, nakon saznanja da je šef Kluba odbornika SNSD-a Dragoslav Topić pozitivan na virus korona. Zbog kontakta sa zaraženim osobama, određena je samoizolacija u trajanju od pet ili deset dana, dijelu rukovodstva Gradske uprave, kao i brojnim odbornicima koji su prisustvovali sjednici koja se održavala 11. i 12. oktobra, ali i pojedinim novinarima i snimateljima koji su boravili unutar skupštinske sale.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE