• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je Eskobar stvarno rekao? 

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Pojedini mediji objavili su da je američki diplomata Gabrijel Eskobar telefonom zvao političare iz opozicije u Republici Srpskoj i tražio od njih da ne podrže poteze Milorada Dodika.

 Gabrijel Eskobar Izvor: Screenshot/YouTube

Konkretno, objavljeno je da je zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao da je "pozvao lidere političkih stranaka u BiH da ne podrže politiku Milorada Dodika o povlačenju iz zajedničkih institucija" kao i da je "razgovarao sa evropskim partnerima da i oni urade isto - da razgovaraju sa liderima političkih partija u BiH i da im sugerišu da ne podrže politiku Milorada Dodika".

Eskobar je odgovarao na pitanja kongresmena Potkomiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma, a nekoliko pitanja se odnosilo na situaciju u Bosni i Hercegovini.

Pročitajte i ovo

U odgovoru iz kojeg je izvučena teza da je Eskobar telefonom zvao opozicionare u Republici Srpskoj, američki diplomata je, komentarišući poteze Milorada Dodika, rekao:

"Ja se slažem da su ovi potezi povlačenja iz centralnih institucija nelegalni i destabilizujući. Pozvali smo lidere širom spektra u Bosni i Hercegovini da ga ne podržavaju u retorici, da situacija ne bi eskalirala. Lično sam obavio seriju telefonskih razgovora sa liderima, a putovaću u region kasnije ovog mjeseca. U kontaktu sa našim evropskim partnerima da urade isto i imali smo zajedničke izjave kao podršku teritorijalnom integritetu BiH. Nastavićemo da podržavamo kontinuirano međunarodno prisustvo u BiH uključujući i kancelariju OHR i EUFOR-ovu misiju Altea".

Nastavio da postoje i "drugi alati" poput sankacije koje su (SAD) spremni da iskoriste kako bi ograničili ili spriječili eventualne "izazove" po teritorijalni integritet BiH. 

Eskobar je izjavio i kako smatra da uz "veoma rijetke izuzetke Dodik ima vrlo slabu podršku za to što radi uključujući veoma slabu podršku javnosti (eng: public support)".

Komitet za spoljne poslove Predstavničkog doma je tijelo odgovorno za nadzor i zakonodavstvo koji se odnosi na pomoć SAD drugim zemljama, za segmente spoljne politike, kao i na sprovođenje sankcija.

U uvodom obraćanju Eskobar je rekao da se SAD više od tri decenije intenzivno bave zapadnim Balkanom i da je Bajdenova administracija posvetila više pažnje našem regionu.

Naveo je da su SAD u protekloj deceniji uložile - ne navodeći konkretno gdje i kako - 2,4 milijarde dolara u region, a u prošloj fiskalnoj 2021. godini 145 miliona dolara, kako bi, navodi Eskobar, "pomogle da se stvori otpornost na negativne strane uticaje".

Ti strani uticaji, već smo to navikli da čujemo od američkih političara i diplomata, dolaze iz Moskve i Pekinga.

Reakcije na Eskobarovu izjavu: Kesić, Kovačević, Borenović, Selak, Stevandić...

Agencija Srna je prenijela da je analitičar iz Vašingtona (šef predstavništva RS u SAD) Obrad Kesić izjavio da se Eskobar "pohvalio u Kongresu da je, zahvaljujući njegovoj molbi upućenoj određenim političkim akterima u Republici Srpskoj, propala ideja srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da jedinstvenim nastupom odbrani Republiku Srpsku."

"Iako je Eskobar izbjegao da imenuje političke aktere sa kojima je komunicirao u Republici Srpskoj, jasno je da je riječ o opoziciji. To je potvrda da postoje političari koji i dalje sarađuju sa Stejt departmentom, spremni da primaju naloge iz Vašingtona", rekao je Kesić.

Portparol SNSD, Radovan Kovačević komentarisao je da je "konačno potpuno konkretno i neskriveno od američkog izaslanika za zapadni Balkan Gabrijela Eskobara dobijena direktna potvrda za koga i u čijem interesu rade predstavnici opozicije iz Republike Srpske, a da to sasvim sigurno nisu narod i građani Republike Srpske".

"Činjenica da je neko tražio od opozicije u Republici Srpskoj da ne stane uz Milorada Dodika, uz SNSD i uz predstavnike većinske volje Republike Srpske najirektniji je mogući dokaz o kakvoj izdaji i o kakvoj vrsti promašene politike je ovdje riječ kada je u pitanju opozicija iz Republike Srpske", naglasio je Kovačević u izjavi za Srnu.

On je ukazao da su se prvi efekti Eskobarovog poziva mogli vidjeti kada je opozicija napustila posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske i nije željela da učestvuje u zaštiti vitalnog interesa Srpske, a sigurno je da će i njihovi naredni potezi biti određeni Eskobarovim naredbama.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da nije sporna mogućnost da Eskobar nekoga pozove da uradi nešto što je u njegovom ili interesu njegove zemlje, ali je potrebno da oni koje je pozvao procijene da li time čine nešto protiv sebe i svoje zemlje.

"Eskobar ima pravo da nazove koga god želi. Nazvao je on i Milorada Dodika, a Dodik je predočio javnosti ono šta je razgovarao sa Eskobarom, ali ostali nisu", izjavio je Stevandić Srni.

Predsjednici opozicionih PDP, Branislav Borenović i SPS, Goran Selak, demantovali su da su razgovarali sa Eskobarom, a agencija Srna navodi da se predsjednik SDS, Mirko Šarović nije javio da odgovori na pitanje u vezi sa Eskobarovom izjavom.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vetgo

Je li to onaj Eskobar vođa narko kartela našao drugi posao u američkoj administraciji hahaha

NasaRS

@Vetgo Ne, to mu je sin!

MONDO REPORTAŽE