• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šarović: SDS sprema novu inicijativu za smanjenje cijena goriva

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović kazao da će SDS i njeni poslanici uložiti napor i insistirati da se inicijative o smanjenju akciza na gorivo i PDV-a na osnovne životne namirnice što prije nađu u proceduri pred Domom naroda PSBiH.

 DSC_0234.JPG Izvor: SDS

Šarović je poručio da će SDS imati nove inicijative kojima se putem smanjenjem cijena nastoji pomoći stanovništvu, istakavši da ima još prostora za smanjenje cijena goriva.

"Prema našim informacijama trenutno se rade velike manipulacije sa maržama na gorivo, jer se preprodajom nafte kroz više dobavljača ona obračunava po tri, četiri i više puta. Uvoznici i naftni lobiji koriste ovakvu priliku i po osnovu tako obračunatih marži uvećavaju cijene goriva 60 ili čak 100 odsto", pojasnio je.

Možda će vas zanimati

SDS će, navodi Šarović, pokrenuti zvaničnu inicijativu i tražiti od Vlade RS i nadležnih institucija da donesu propis u kojem marža u maloprodaji može da iznosi najviše 15 posto na uvezenu naftu.

"SNSD ne želi da se kroz manju cijenu goriva i životnih namirnica pomogne cijela populacija, jer hoće da oni raspolažu sa novcem kojeg je sada u budžetima ima više zbog većeg PDV i da ga dijele samo onima koji su im podobni", naglasio je Šarović.

On je nakon sjednice Predsjedništva SDS u Banjaluci poručio da je ovo je bio krajnji trenutak za usvajanje mjere pomoći stanovništvu i da svako odlaganje znači sabotiranje procesa.

"Neprihvatljiva je argumentacija SNSD koji je u Domu naroda bio protiv smanjenja akciza. Sada čak pokušavaju vezati interese penzionera i drugih kategorija sa akcizma na gorivo koje se izdvajaju za autoputeve i puteve", napomenuo je Šarović istakavši da novca u budžetima ima dovoljno zbog rasta PDV-a.

Sve ovo što radi SNSD, poručuje Šarović, je velika graška jer će se izgubiti mnogo vremena.

„Čak i ako se nešto kasnije neke mjere usvoje to će biti preveliko zakašnjenje jer su sve okolne zemlje već usvojile pakete programa za pomoć stanovništvu“, napomenuo je Šarović.

Upitan da prokomentariše izjavu Žozefa Borelja, visokog predstavnika EU za inostrane poslove i bezbjednosnu politiku, o zaustavljanju projekta u Republici Srpskoj Šarović je upozorio da politika Milorad Dodika već ubire svoje plodove i šteti stanovništvu i građanima Srpske.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Max

Kakve vi gluposti lupate. Samo pricate bezveze, a znate da to nemoguce izvesti.

MONDO REPORTAŽE