• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jelena Trivić o sastanku sa Šmitom: On je realnost u BiH i iza njega stoje ozbiljne zemlje

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Potpredsjednica PDP-a Jelena Trivić sastala se danas u Banjaluci sa Kristijanom Šmitom, visokim predstavnikom za BiH koga ne priznaju vlasti RS.

 Jelena Trivić na sastanku sa Kristijanom Šmitom Izvor: OHR BIH

"Ovo su važni i teški sastanci, ali mi smo principijelnog stave da treba razgovarati, čak i onda kada se po nekim pitanjima ne slažete sa sagovornikom. Iznijeli smo neke naše opštepoznate stavove u vezi ustavne pozicije Republike Srpske, da su direktan izbor srpskog člana Predsjedništva BiH, entitetsko glasanje, Dom naroda, donošenje odluka u Predsjedništvu konsenzusom, neupitnost postojanja mehanizma vitalnog entitetskog interesa, način glasanja u Savjetu ministara koje znači da bez srpskih glasova nema odlučivanja, naše crvene linije ispod kojih nikada nećemo ići", kazala je Trivićeva nakon sastanka.

Ona je dodala da je “Šmit realnost BiH”.

“Gospodin Šmit je realnost u Bosni i Hercegovini, iza njega stoje brojne zemlje, mi to možemo uvažiti ili ne, a ja sam to uvažila. Neko ga može zvati ovako ili onako, za mene je on gospodin Šmit”, naglasila je.

Možda će vas zanimati

Trivićeva je dodala da je na sastanku bilo govora o budućnosti BiH.

“Razgovarali smo o budućnosti BiH uvažavajući činjenicu da su za budućnost ove zemlje najvažnije unutrašnje snage, a ne neko sa strane. U mom političkom narativu dominira jedna sintagma, a to je borba protiv korupcije. Ja korupciju smatram veleizdajom. Zbog korupcije imamo loš obrazovni i zdravstveni sistem, zbog nje i političke nestabilnosti nemamo investicija, ni domaćih ni stranih, narod teško živi i umoran je od teških političkih tema i moramo da vratimo priču na ono od čega ljudi žive, a to su ekonomske teme, bolje zdravstvo, obrazovanje. Vjerujem kada dobijem, ne vlast, nego odgovornost na izborima ove godine, da ćemo mi biti ta politička progresivna snaga koja će zaista donijeti napredak i RS i BiH i da ćemo otkočiti ovo stanje u kome smo zakočeni”, dodala je.

Prema njenim riječima, ona i PDP “nisu od onih koji će dizati veliku galamu, nazivati Šmita turistom, pričati o njegovoj deportaciji, a s druge strane provoditi njegove nametnute odluke i to kroz budžet BiH u koji je jasno uvrštena odluka Kristijana Šmita koja se tiče obezbjeđivanja sredstava za Opšte izbore, koju je usvojilo i Predsjedništvi BiH i Savjet ministara BiH u kojima sjede prvaci SNSD-a”.

"Za razliku od njih, koji jedno pričaju, a drugo rade, mi radimo ono što i pričamo, a to je da svima razgovaramo i iznosimo svoje stavove, jer je dijalog civilizacijska stvar", rekla je Trivićeva.

Republika Srpska ne priznaje Šmita na poziciji visokog predstavnika u BiH jer nije izabran uz saglasnost Savjeta bezbjednosti UN. Legitimitet Šmitu spore i Rusija i Kina.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Tu

Zna se ko je izdajnik svog naroda,vere i koga netreba birati na izborima.Narodu treba ko će da se bori za bolje sutra (iako realno ,nećemo uskoro to docekati),ko je za veru i Srpski opstanak a ne,za prodaje duše.

Ćulum

Netreba puno mozgati i ispitivati da bi se vidjelo da je placena od strane zapada!!!

Max

Prodana duso, malo 7300 hoces jos

MONDO REPORTAŽE