• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nije samo Banjaluka: Gdje su pobijedili Željka i SNSD, a Dodik izgubio?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Iako se glasovi još broje, uvidom u do sada objavljene rezultate izbora može se primijetiti zanimljivo i neočekivano razmimoilaženje u nekoliko opština u Republici Srpskoj gdje su najviše glasova dobili Željka Cvijanović i SNSD, ali ne i lider stranke Milorad Dodik.

 viber_image_2022-10-03_01-30-11-889.jpg Izvor: Mondo/Slaven Petković

Predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Mrkonjić Grad i predsjedavajući Savjeta minsitara BiH Zoran Tegeltija u ponedjeljak je održao  pres konferenciju u Mrkonjić Gradu gdje je izrazio zadovoljstvo rezultatima stranke, ali iskazao blago razočarenje zbog rezultata Milorada Dodika.

"Pobijedili smo na nivoima za koje smo očekivali, jedino gdje nismo ispunili očekivanja, jeste broj glasova prednosti koji je trebao da osvoji Milorad Dodik za funkciju predsjednika", rekao je Tegeltija i prozvao stranke iz koalicije.

"Dodik je imao 700 glasova manje od Željke, a Jelena Trivić 1.000 glasova više od Šarovića", objasnio je Tegeltija.

Iako je Dodik pobijedio u cijeloj opštini, pregledom izbornih mjesta u Mrkonjiću može se uočiti da je Jelena Trivić dobila više glasova na izbornim mjestima u samom gradu.

Gostujući u Jutarnjem programu Radio televizije Republike Srpske, portparol SNSD Radovan Kovačević rekao je kako i pored izborne pobjede (koju opozicija osporava) u SNSD nisu baš sasvim zadovoljni, pa je spomenuo Prnjavor, u kojem je ta stranka dobila najviše glasova, ali je istovremeno više građana poklonilo povjerenje Jeleni Trivić nego Miloradu Dodiku (7.278 naspram 7.052).

Prnjavorčani i Prnjavorčanke su birajući člana Predsjedništva BiH mahom glasali za Željku Cvijanović. Lokalnom vlašću u ovoj opštini upravlja SNSD na čelu sa načelnikom Darkom Tomašom.

Izvor: Mondo/Slaven Petković

Prnjavor nije jedini grad u kojem su birači (većinski) odabrali Željku Cvijanović za Predsjedništvo BiH, SNSD na Narodnu skupštinu Republike Srpske, a za predsjednika – Jelenu Trivić (PDP).

Od opština i gradova u kojima je lokalna vlast u okrilju SNSD-a ovo se dogodilu u Novom Gradu, (Gradu) Derventi, Milićima i Osmacima.

U dva najveća grada Republike Srpske, Banjaluci i Bijeljini, čiji gradonačelnici pripadaju strankama republičke opozicije (Draško Stanivuković i Ljubiša Petrović), takođe je zabilježeno ovo pravilo.

U Bijeljini su Jelena Trivić (PDP) i Željka Cvijanović (SNSD) čak dobile podjednak broj glasova, oko 24.000. U Banjaluci je Jelena Trivić dobila oko 49 hiljada, a Željka Cvijanović oko 45 hiljada glasova.

U oba grada Dodik je bio iza Trivićeve, ali istovremeno od svih stranaka najviše glasova za Narodnu skupštinu RS dobio je SNSD: 25 hiljada u Banjaluci i oko 14 u Bijeljini.

Kuriozitet je da je u Laktašima, gdje u svim izbornim kolonama dominira SNSD, Željka Cvijanović takođe osvojila više glasova u zbiru nego Milorad Dodik.

Izvor: Mondo/Slaven Petković

U Gacku, gdje je na lokalnim izborima 2020. pobijedio SNSD, na ovim izborima pobijedile su Cvijanovićeva, Trivićeva i SDS.

Željka Cvijanović je pobijedila Mirka Šarovića i u još nekim mjestima gdje tradicionalno dominira opozicija. U Tesliću su za Predsjedništvo BiH birali nju, za predsjednika Srpske Trivićevu, a za NSRS najviše SDS. Isto tako i u Ugljeviku i Šamcu.

U Istočnoj ilidži pobijedili su Cvijanovićeva, Dodik i SDS, isto kao i u Donjem Žabaru.

Izdvojimo još i to da je od parlamentarnih stranaka najviše glasova u Šekovićima osvojila Ujedinjena Srpska, u Bratuncu koalicija oko SP, a u Palama DEMOS.

Po podacima sa 94,06 biračkih mjesta Milorad Dodik je na izborima za predsjednika Republike Srpske osvojio 277.703 glasa, a njegov glavni protivkandidat Jelena Trivić 249.595.

SNSD je za NSRS za sada osvojio 187.106 glasova, a Željka Cvijanović za Predsjedništvo BiH 300.706 glasova.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE