• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Krpljenje" nove dvogodišnje Vlade RS: Strankama zafalilo kadrova

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Imenovanje nove Vlade Republike Srpske u javnosti je ostavilo utisak ogoljene političke borbe stranaka za "komad" vlasti bez uzimanja u obzir bilo kakvih drugih kriterijuma, a pogotovo onih najvažnijih.

 Nova Vlada RS premijer i ministri Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

Iako se o tome u medijima nagađalo odmah nakon izbora, sve do juče kada je zakazana posebna sjednica NSRS o izboru Vlade nije bilo definitivno poznato ko će biti novi/stari ministri dok je novi mandat Radovana Viškovića najavljen prije dva mjeseca.

Višković je u nedjelju, nakon sastanka stranaka vladajuće koalicije, pokazao pomalo iškraban papir koji je ličio na spisak za odlazak u kupovinu na osnovu kojeg su se mogle vidjeti konture novog kabineta ministara.

Već u ponedjeljak ministar energetike i predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić novinarima je rekao da je to samo nacrt dokumenta i da će konsultacije biti nastavljene u narednih dan-dva.

Predsjednik Ujedinjene Srpske i parlamenta RS, Nenad Stevandić, koji je nakon izbora dva puta izjavio da će kandidat za ministra iz te stranke biti dosadašnji ministar prosvjete i kulture, Natalija Trivić, na kraju je ipak "morao" promijeniti izbor.

U utorak je nezadovoljstvo procurilo iz Demosa, jer im je pripalo samo jedno ministarsko mjesto, a istovremeno je njihov Slobodan Stanarević izgubio poziciju vršioca dužnosti direktora u "Autoputevima RS", gdje je premješten Nedeljko Ćorić (SNSD), dosadašnji ministar saobraćaja i veza.

Na to mjesto mandatar je predložio predsjednika Demosa Nedjeljka Čubrilovića, ministra saobraćaja i veza u dva mandata do 2014. godine, a koji je upravo nakon konsultacija sa Viškovićem krajem novembra izjavio da Demos "očekuje da ima tri ministarska mjesta".

Sve te čarke, očekivanja i nezadovoljstva ipak su bile tihe iako se njihova međustranačka svadljivost čula i po medijima, blogovima, društvenim mrežama i vajber grupama, ali na kraju, Vlada je (nekako) "skrpljena".

Skrpljena, jer master građevine je ministar rada i boračko-invalidske zaštite, ministar pravde je zaradio prijavu zbog sjedenja na više stolica, doktor prava je u resoru poljiprivrede, sekretar iz ministarstva prosvjete ide u građevinarstvo, a anonimni službenik "ugovorac" sa višom školom upravljaće ministarstvom porodice, omladine i sporta.

Opšti utisak da je i ovaj posao konačnog sklapanja obaviljen "pet do 12" ili praktično juče ujutru i da stranke koalicije jednostavno nemaju dovoljno kadrova za ministarska mjesta, koji mogu da ispune minimalne kriterijume, pa se na kraju sve svede na samo jedan: (trenutna) nacionalna pripadnost.

Na onom Viškovićevom nekompletnom spisku od nedjelje dva polja su ostala nepopunjena: Ministarstvo porodice, omladine i sporta i Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, a po formuli zastupljenosti konstitutivnih naroda u Vladi (osam Srba, pet Bošnjaka, tri Hrvata) i podjeli među strankama koalicije, na ova mjesta SP i Ujedinjena Srpska trebalo je da imenuju ministre iz reda Bošnjaka i Hrvata.

Ujedinjena Srpska u resor građevine, ekologije i prostornog uređanja predložila je Bojana Vipotnika koji je u prošlom mandatu bio šef kabineta ministra prosvjete i kulture RS, Natalije Trivić i izjašnjava se kao Hrvat, a završio je Univerzitet za poslovni inženjering i menadžment u Banjaluci.

Socijalisti su u resor porodice, omladine i sporta poslali Dadu Dogana, 34-godišnjaka koji je završio Višu građevinsku školu u Srbiji i bio angažovan po ugovoru u Republičkom sekretarijatu za izbjegla i raseljena lica.

Poslanik Slaviša Marković iz PDP je tokom rasprave sinoć primijetio da novi ministri ne zrače optimizmom i energijom i da djeluje kao da nisu srećni što su dobili taj posao:

"Postavlja se pitanje da li su smijenjeni ili izabrani".

Premijer Višković je priznao da je bilo neslaganja prilikom formiranja Vlade Republike Srpske.

"Bilo je malo nezadovoljstva kod koalicionih partnera, ali ja sam iskoristio svoje ustavno pravo i odabrao".

"Očekuje nas teško vrijeme", zaključio je mandatar.

Vlada je izglasana sinoć nešto prije 23 časa, a uzrok malog nivoa entuzijazma 11 novih i pet starih ministara možda je najava lidera SNSD i predsjednika RS, Milorada Dodika da će nakon dvije godine rada ova vlada biti rekonstruisana i zamijenjena novom.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Marko

Teško je imati kadrove kad ti traži Ustav 5 Bošnjaka i 3 Hrvata. To može jedino da uzme kadrove HDZ i Osmorke ali njihova težina u NSRS je 3-4 poslanika. Ustavotvorac tj. zapad kada je ovo nametao nije imao u cilju dobre kadrove i funkcionisanje sistema nego blokade i kočnice razvoja i formiranja vlasti. Još su ovi i brzo završili

MONDO REPORTAŽE