• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šmit suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske

Autor Nikolina Damjanić

Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH, kojeg ne priznaju vlasti RS, nakon sastanka Savjeta za implementaciju mira (PIC) suspendovao je Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske, koji je trebao stupiti na snagu u ponoć.

 Šmit suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini RS Izvor: Nihad İbrahimkadić, Anadolija

Danas je vanredno zasjedao i Savjet za implementaciju mira (PIC), a još prošle sedmice iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH je zatraženo da Ustavni sud BiH hitno reaguje kada je u pitanju ovaj zakon prije nego, kako navode iz OHR-a, "nastane nepopravljiva šteta".

Kako saznaje Kliks, PIC je ipak visokom predstavniku Kristijanu Šmitu dao "zeleno svjetlo" da posegne za svojim ovlašćenjima ukoliko ne bude odluke Ustavnog suda i onemogući stupanje na snagu ovog zakona.

OHR je objavio šta piše u Šmitovoj današnjoj odluci koju možete u cjelosti pročitati OVDJE.

Podsjećamo, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske su 28. decembra prošle godine usvojili Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u RS.

Isti takav zakon Ustavni sud BiH je stavio van snage na sjednici 22. septembra, odlučujući na osnovu apelacije šest delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

U obrazloženju, Ustavni sud BiH je naveo da RS nema ustavnu nadležnost za regulisanje tog pitanja, jer se radi o nadležnosti države.

Zakon koji je Šmit suspendovao usvojen je na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske 10. februara, ali malo uoči njegovog stupanja na snagu, Šmit je donio odluku da se ne sprovodi do odluke Ustavnog suda BiH.

(Kliks)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE