• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Završeno suđenje - odbrana traži oslobađajuću, tužilac osudu: "Ponašanje Lukača neprihvatljivo"

Autor Brankica Spasenić

U Osnovnom sudu Banjaluka danas je završen dokazni postupak na suđenju bivšem ministru unutrašnjih poslova RS Draganu Lukaču, optuženom za ugrožavanje sigurnosti i tjelesnu povredu na štetu bivšeg poslanika Draška Stanivukovića (PDP).

 Završeno suđenje Draganu Lukaču Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Tužilaštvo je zatražilo da se Lukač proglasi krivim i osudi u skladu sa zakonom, dok je odbrana ocijenila da nema dokaza da je počinio navedeno krivično djelo, tražeći oslobađanje od optužbe.

U optužnici Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka se navodi da se 23. decembra 2019. godine oko 22 časa održavala deveta posebna sjednica, a koju su direktno prenosili javni medijski servis RTRS-Plus i BN TV.

U toku sjednice je tadašnji poslanik Stanivuković, a aktuelni gradonačelnik Banjaluke, predsjedniku Vlade RS dao zastavice sa oznakom NATO pakta, koje je on polomio i bacio na pod, a Lukač se Stanivukoviću obratio riječima:

"I nemoj nikad više to da uradiš prema meni, ne znam prema drugima kako...inače ćeš završiti kao što su i one zastavice završile ovdje danas", što je, dodaje se u optužnici, kod oštećenog izazvalo osjećaj ugroženosti i straha za sopstveni život.

Dodaje se da je Lukač zatim je više puta pozvao Stanivukovića da dođe do njega.

"Kada mu je oštećeni prišao, uputio mu je riječi: ‘Još jednom, još jednom, majmune’, nakon čega ga je otvorenom šakom desne ruke udario u predio lica. Na taj način mu je nanio tjelesnu povredu u vidu nagnječenja sluznice donje usne", navodi se u optužnici.

Izvor: Screenshoot

Okružni javni tužilac Sanja Guzina smatra da je tužilaštvo dokazalo djelo koje se Lukaču stavlja na teret, kao i da se događaj odigrao kako je opisano u optužnici, potkrepljujući to autentičnim snimkom koji je prikazan u sudnici i iz kojeg se vidi slijed događaja.

Ona je istakla da su povrede Stanivukovića utvrđene i u medicinskoj dokumentaciji, te da je oštećeni Lukačeve riječi shvatio kao ozbiljnu prijetnju.

Tužilac smatra da su svjedoci odbrane, ministar finansija Zora Vidović i bivši ministar pravde Anton Kasipović, bili "selektivni" prilikom svjedočenja o ovom događaju, tvrdeći da se nekih okolnosti ne mogu sjetiti, dok druge detaljno opisuju.

Ocijenila je i da su njihovi iskazi subjektivni, kao i da "nije moguće" da Zora Vidović nije vidjela neke detalje.

"Kakvo god bilo ponašanje oštećenog i kakav god performans izvodio, ponašanje optuženog nije prihvatljivo", rekla je tužilac, navodeći alternativne načine kako se mogla riješiti incidentna situacija.

Poručila je da joj je drago da su obojica izvukli pouke i da su sada u korektnim odnosima.

"Predlažem sudu da optuženog proglasi krivim i da ga osudi po zakonu", istakla je.

Lukačev branilac, advokat Jovan Čizmović je ocijenio da, za postojanje krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti, prijetnja treba da bude "ozbiljna i bezuslovna", dok Lukačeve riječi: "Nemoj nikad više da uradiš to prema meni, inače ćeš završiti kao te zastavice", predstavljaju - "uslovljenu prijetnju napadom".

Kategorično je odbacio da je Lukač nanio povrede Stanivukoviću u predjelu usne.

"Takva povreda može nastati i samopovređivanjem, ugrizom. Kako god, moj branjenik nije povrijedio oštećenog", kazao je.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE