• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ambasada SAD u BiH: Apsurdna tvrdnja da su sankcije antiisrpske

Autor Dušan Volaš

Vlada SAD sankcionisala je članove rukovodstva Republike Srpske, jer su svojim djelovanjem ugrozili stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, a ne zbog njihove etničke pripadnosti, saopštila je danas američka ambasada u BiH.

 Ambasada SAD u BiH o uvedenim sankcijama zvaničnicima Srpske Izvor: Ambasada SAD u BiH

U saopštenju se navodi da je svima sasvim jasno zašto su SAD 31. jula sankcionisale srpsku članicu Predsjedništva BiH Željku Cvijanović, predsjednika Narodne skupštine RS Nenada Stevandića, premijera RS Radovana Viškovića i ministra pravde Miloša Bukejlovića, naglašavajući da je "apsurdna tvrdnja da su sankcije antiisrpske, jer su neki od sankcionisanih Srbi".

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je ranije danas u Banjaluci da američke sankcije uvedene kompletnom rukovodstvu RS nisu lake, ocijenivši da SAD vode antisrpsku politiku.

"Dodik i društvo mogu da dočaraju priče i teorije zavere da su on i njegovi saradnici žrtve nekih izmišljenih antisrpskih politika, ali istina je da je Vlada SAD sankcionisala te pojedince, jer su svojim delovanjem ugrozili stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH, a ne zbog njihove etničke pripadnosti", navodi se u saopštenju.

Američka ambasada je dodala da se "ignoriše činjenica da je jedan od sankcionisanih Hrvat (ministar pravde Miloš Bukejlović), a ne Srbin", dodavši da se ostale sankcionisane osobe "predstavljaju kao avatari srpskog naroda".

"Oni to nisu. Oni su pojedinci i sami su odgovorni za svoje postupke i za snošenje posledica tih radnji, kao što su (bivši direktor Obavještajno-bezbjednosne službe BiH) Osman 'Osmica' Mehmedagić i (bivši predsjednik Federacije BiH iz HDZ BiH) Marinko Čavara", dodaje se u saopštenju.

Ambasada je navela da SAD blisko sarađuju i pomažu ljudima širom BiH, uključujući Republiku Srpsku, dugi niz godina, "ulažući stotine miliona dolara da podrže njih i njihove težnje da žive u mirnoj, demokratskoj i prosperitetnoj zemlji koja omogućava njima, njihovoj deci i njihovim unucima prilike da napreduju".

"Postupci četiri neodgovorna političara ne menjaju i neće promeniti posvećenost SAD ovim zajedničkim ciljevima", navela je američka ambasada u BiH.

Beta

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

Kad su ameri ista radili na Srpsku korist. Americka demokratija je cudna neka vrsta demokratije., tumaci se samo onako kako njima odgovara. Neka uvode sankcije koliko hoce dok jos mogu nekome. Njihovo vrijeme hegemonije je pocelo da slabi a njihova moc danas nije ni sjena one koja su bili. Drugim rijecima toliko su otisli daleko u svom zlu da su i sami poceli da pucaju po savovima i njihov slom je sad vec neizbjezan.

MONDO REPORTAŽE