• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodikov advokat: Optužnica nerazumljiva, krivično djelo pravno ne postoji

Autor Dušan Volaš

"Očekujem izjašnjenje da se konstatuje da se optužnica ne može razumjeti, u najkraćem. Ne može se razumjeti iz više razloga"

 Advokat o optužnici protiv Milorada Dodika Izvor: RTRS

Goran Bubić, advokat predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, izjavio je da je optužnica protiv predsjednika Srpske potpuno nerazumljiva zbog toga što se inkriminiše krivično djelo koje pravno ne postoji jer državljanin, poslat notom države koja nije potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, sebe predstavlja kao zakonodavca.

"Onda nije ni to dovoljno, već dalje propiše da ako se sad ne poštuje taj neki `njegov zakon` da to predstavlja krivično djelo. To nema nigdje u svijetu", istakao je Bubuć.

On je naveo da BiH nije protektorat, ona je članica UN, i prema Povelji UN, zabranjeno je uspostavljanje bilo kakvog protektorata, pa tako i prema članu jedan Opšteg okvirnog sporazuma za miru u BiH stoji da strane zaključuju sporazum polazeći od principa iz Povelje UN, a to je da su države ravnopravne i da su suverene.

"Očekujem izjašnjenje da se konstatuje da se optužnica ne može razumjeti, u najkraćem. Ne može se razumjeti iz više razloga. Optužnica protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika ne može se razumjeti iz razloga što se inkriminira krivično djelo koje pravno ne postoji. Zašto ne postoji? Zato što mi nemamo legitimnog zakonodavca za ovu situaciju za koju se tereti predsjednik zato što je radio svoj ustavni i zakonski posao, potpisujući ukaz za proglašenje zakona koji je donijela Narodna skupština Republike Srpske", rekao je Bubić za Radio Republike Srpske.

On je istakao da je neprihvatljivo da se nepravom udara na pravo i da što se tiče izjašnjenja o krivici predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika tu niko ne može da kaže da razumije optužnicu.

"Takva optužnica ne može da se razumije i za očekivati je takvo izjašnjenje, a onda će sudija konstatovati da se optuženi izjašnjava da nije kriv", ocijenio je Bubić.

Sud BiH zakazao je za ponedjeljak, 16. oktobra, ročište na kojem bi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Miloš Lukić trebali da se izjasne o krivici po optužnici za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dodika i Lukića za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita koga Srpska ne smatra visokim predstavnikom jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savjetu bezbjednosti UN.

SRNA/MONDO

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE