• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nove varnice na relaciji Dodik - Eskobar: Izaslanik nazvao Srpsku "osiromašenim entitetom"

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar prokomentarisao izajave predsjednika RS da će otcijepiti Srpsku "ako Tramp pobijedi u SAD".

 Eskobar i Dodik rasprava o RS Izvor: MONDO

Predsjednik RS Milorad Dodik je u nekoliko navrata u medijima izjavio da priželjkuje pobjedu Donalda Trumpa na izborima za predsjednika SAD-a i rekao da u tom slučaju ne bi oklijevao da proglasi nezavisnost.

U intervjuu za RSE Eskobar je prokomentarisao da se to neće desiti.

"Međunarodna zajednica posvećena je nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine. Imamo mirovne snage u BiH. Imamo visokog predstavnika s ogromnim ovlaštenjima. I NATO je više puta ponovio da neće dopustiti bezbjednosni vakuum u BiH. Tako da, Dodikove izjave nanose štetu, ali ne mislim da osiromašeni entitet od 750.000 ljudi, koji stalno povećava svoj dug, ima kapacitet da se suprotstavi NATO-u ili da proglasi nezavisnost koja bi bila održiva", objasnio je.

On je dodao i da BiH može imati bezbjednosne garancije NATO-a.

Dodik se oglasio ovim povodom na Tviteru, rekavši da se "oni ježe od pomisli da ovdje ne upravljaju na način kako žele".

"Tu Srpska pokazuje svoju snagu. Oni pokušavaju da razvale Dejtonski mirovni sporazum, a za to krive nas", poručio je Dodik i dodao:

"Republika Srpska ima snagu i može da funkcioniše i u uslovima ozbiljnih podmuklih pritisaka koje vrše zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijel Eskobar i njegova struktura u BiH predvođena američkim ambasadorom u BiH Majklom Marfijem, koji svakog dana smišlja šta će loše učiniti Srpskoj i srpskom narodu", napisao je Dodik na Tviteru.

Prema njegovim riječima, "Eskobar je prvak svijeta u tim spletkaroškim radnjama na Balkanu, koji se miješa i u unutrašnja pitanja Crne Gore do mjere da kaže da demokratski izabrani predstavnici ne mogu da budu uključeni u Vladu, i nije ni čudo što se ponovo obrušio na Srpsku, napadajući je iz Prištine i to lažima u vezi sa brojem stanovnika".

Kako navodi, to su stare metode istrošene imperije "kojoj smo mi mali velika meta zato što im djeluje da im je zgodno da pokazuju svoju silu na nama".

"Kod njih nema fer i ja to znam. Kod njih ima samo ignorancija, nasilje. Stvarna namjera je da Srpska bude prikazana kao loše mjesto i da ne može, navodno, da živi bez njihove pomoći i podrške. Sve su to laži jer Republika Srpska uspješno servisira sve obaveze. Imamo svoje ekonomske probleme, to nije sporno, ali su ti problemi najviše zbog blokada koje oni trenutno sprovode prema Srpskoj, a time i BiH", smatra Dodik i dodaje:

"Onemogućavaju nas da radimo s našim kineskim partnerima, prijete NATO-om, lažnim visokim predstavnikom, prijete svim i svačim maloj Republici Srpskoj, tvrdeći da je ona loša, da ne može neke stvari. Pa kad je tako Srpska loša, što nas ne pustite na miru? Niste nas učinili lošim uprkos svim vašim nastojanjima da nam zagorčate život svih ovih 30 godina". Politika Amerike je, smatra on jedna od najlicemjernijih na ovom prostoru.

(MONDO/Agencije)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jole

Haha cuj nas se dug povecava. Zna li on da je americki dug 35 trilijardi. Gospodine mi smo bogata zemlja za vas iako smo 500 puta manji. I kvalitetom zivota vecine stanovnika i duhovno. U americi kad padne mrak ako izadjes iz kuce pitanje hoces li se vratiti.,ulicama hodaju nadrogirani zombiji i prostitutke da ne pricam dalje. Neka vama vasa amerika i daleko vam kuca od nase

RS

Mrznja amera prema Srbima je dobro poznata pa ne treba da cudi kad im izleti ono sto stvarno misle o nama. Sreca pa njihovoj hegemononiji se blizi kraj. I od sveg srca im zelim da im se vrati sve dobro koje su sirili po svijetu zadnjih 100 godina.

MONDO REPORTAŽE