• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upisuju fakultete da bi radili,a ne studirali

Mladi u RS sve češće upisuju fakultete u inostranstvu, ali ne sa ciljem da tamo studiraju nego da na taj način dođu do posla.

 Upisuju fakultete da bi radili,a ne studirali Izvor: MONDO

U Austriji, na primjer, kao studenti imaju dozvolu da rade deset sati sedmično, a kao studenti master studija duplo više. piše "Euro Blic".

Mladi se odlučuju za smjerove na fakultetima na kojima ima mjesta, koji ih u suštini ne zanimaju jer ionako neće studirati.

"Moj drug je poslao zahtjev na fakultet u Beču i primljen je. Nakon toga drugarica i ja smo takođe aplicirale i čekamo da nam jave. Ako nas prime, bez razmišljanja ćemo otići. Radićemo legalno koliko je dozvoljeno i još naći neki posao na crno", ispričala je jedna Banjalučanka.

U Omladinskom savjetu RS ocjenjuju da je podatak da mladi upisuju studije u inostranstvu da dođu do posla tužan, ali opravdan jer su ovdje šanse za dobijanje posla male, pa su primorani da se snalaze. Miloš Blagojević, sekretar Udruženja, kaže da treba omogućiti mladima bolje obrazovanje, ponuditi im znanja i vještine koja su tražena, zatim olakšice pri pokretanju sopstvenog biznisa, povoljnije kreditne linije za kupovinu stanova...

"Treba stipendirati talentovane ljude uz obavezu da ostanu u svojim gradovima i opštinama i rade na njihovom razvoju", istakao je Blagojević.

Prema podacima Agencije za rad i zaošljavanje BiH protekla godina bila je rekordna kada se radi o nezaposlenosti. Radni odnos po svim osnovama prestao je za 96.452 osobe. S obzirom na to da je veliki pritisak na zapošljavanje u inostranstvu, Agencija radi na tome da se stvore uslovi legalnog zapošljavanja građana u drugim zemljama. Sporazum sa Slovenijom o zapošljavanju radne snage stupa na snagu 1. marta, a čeka se saglasnost Savjeta ministara BiH za zapošljavanje njegovatelja u Njemačkoj. U planu je potpisivanje sporazuma sa Katarom i Rusijom.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH nema podatke koliko radnika iz BiH radi u inostranstvu jer ljudi odlaze na rad privatnim kanalima, a vode se kao nezaposleni na evidencijama u BiH. Ne postoje podaci koliko studenata se nalazi u inostranstvu i eventualno radi tamo. RS ima podatke o onima koje stipendiraju, a takvih je 58, piše "Euro Blic".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE