• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rijeke prijete poplavama

U Bijeljini su danas uvedene mjere redovne odbrane od poplava, jer je vodostaj Save prešao kotu od 650 centimetara.

 Rijeke prijete poplavama Izvor: MONDO

Rijeka Drina još je ispod kote odbrane od poplava.

Šef Civilne zaštite u Bijeljini Drago Ristić rekao je novinarima da su svi vodostaji u Semberiji i dalje u porastu, ali da voda za sada ne prijeti stanovništvu.

Dužina nasipa uz Savu u Semberiji je 26,6 kilometara, a u nebranjenom dijelu od oko šest kilometara u naseljima Vršani i Novi Rijeka je prošle neđelje zaplavila oranice i šume.

Tokom posljednje velike poplave u Semberiji, u decembru 2010. godine, vodostaj Save dostigao je 807 centimetara.

Vodostaj rijeke Save kod Gradiške prešao je kotu redovne odbrane od poplava, javio je RTRS. 
Vodostaj Save u Srpcu u protekla 24 časa povećan je 11 centimetara, a građani strahuju zbog najavljenog velikog talasa iz Hrvatske.


Predstavnik Štaba Civilne zaštite Srbac Borivoje Vrsajković rekao je Srni da su jedinice za spašavanje na vodi spremne za intervenciju ukoliko to zatreba.

Na potezu od Bajinaca do Kobaša, u dužini od trdesetak kilometara, Sava je ranije već poplavila više od 500 hektara oranica i pašnjaka.

"Blokirano je 10 stambenih i oko 40 drugih objekata u selima Bajinci, Kaoci, Vlaknica i Kobaš", rekao je Vrsajković i dodao da će velike štete pretrpjeti ozimi usjevi koji se pod vodom na desnoj obali Save već 10 dana.

U prekidu je malogranični prelaz između Srpca i hrvatske opštine Davor jer je rizičan skelski prevoz putnika i vozila, a potopljen je i punkt Granične službe na ušću Vrbasa u Savu.

Nivo Save trenutno iznosi 851 centimetar, a od 22. marta na snazi su redovne mjere od poplave.

Rijeka Drina izlila se u rejonu Tršića kod Zvornika, gdje je poplavila manji dio poljoprivrednog zemljišta, ali stambeni i privredni objekti nisu ugroženi. Protok Drine na hidroelektrani Zvornik danas je između 1.500 i 1.600 metara kubnih u sekundi, a vodostaj je od juče veći za 65 centimetara. 

Šef Civilne zaštite Drago Ristić kaže da su svi vodotoci kroz Semberiju u porastu, a kiša je najavljena na jugu i na zapadu, odakle stižu Drina i Sava u ovu regiju. 

Prijedoru ne prijeti opasnost od poplava, a vodostaj Sane danas je 320 centimetara, odnosno metar ispod kritične tačke, rekao je Srni stručni saradnik u Odsjeku civilne zaštite grada Prijedora Draško Đenadija.

"Vodostaj Sane gotovo stagnira. Ne očekujemo veći rast do kraja dana, ali ako bi se intenzivirale padavine, to bi se moglo odraziti na vodostaj sutra prije podneva", naveo je Đenadija.

On je dodao da Odsjek civilne zaštite prati stanje i redovno očitava vodostaj Sane.

Vodostaji ostalih rijeka u Srpskoj su takođe u porastu i kota redovne odbrane od poplava je premašena nizvodno od Novog Grada, gdje je vodostaj Une 362 centimetra.

Dotok vode u svim akumulacijama hidroelektrana na Neretvi je i dalje povećan, kao i nivo rijeke kroz grad Mostar, ali stanje nije alarmantno, saopšteno je iz federalne i kantonalne Civilne zaštite. 

Kiša na području Mostara neprestano pada, pa se očekuje da će nivo vode i dalje rasti. 

Portparol Štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona Pero Pavlović rekao je da se očekuje rast nivoa vode, ali da nema razloga za paniku. 

"Stanje je ozbiljno, ali, ipak, nije alarmantno", izjavio je Pavlović.

Pavlović je naveo da je stanje ozbiljnije južno od Mostara gđe su se izlile Trebižat i Krupa, te su na tom području proglašene vanredne mjere zaštite od poplave.

Usljed velikih padavina i povećanog nivoa Neretve na području mostarskog Staroga grada već nekoliko dana poplavljeno je više objekata.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE