• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na današnji dan potpisan Dejtonski sporazum

Danas se navršava 18 godina od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa

 Na današnji dan potpisan Dejtonski sporazum Izvor: MONDO

Dejtonski mirovni sporazum, nakon tronedjeljnih pregovora, parafirali su tadašnji predsjednici Srbije Slobodan Milošević, BiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman. Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

Kabinet predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika objavio je tim povodom dokument "Dejtonska struktura BiH i pravni položaj Republike Srpske" u kome se navodi da za BiH postoje dva pravca: konfederacija sa nadležnostima predviđenim Dejtonom ili raspad na tri etničke teritorijalne jedinice.

U opširom dokumentu se, između ostalog, navodi da je mnogo puta ukazano da je BiH neuspješna država te da ne postoji većinska identifikacija sa sadašnjom BiH usljed neriješenih međunacionalnih sukoba ispoljenih u građanskom ratu.

Dan parafiranja Dejtonskog sporazuma Republika Srpska obilježava kao republički praznik.

"Ovim datumom pokazujemo značaj tog datuma i iskazujemo opredeljenje za poštovanje Dejtonskog sporazuma, kao međunarodnog ugovora kojim je, ne samo završen rat u BiH, već i određeno postojanje i sistem funkcionisanja BiH kao složene države", navodi se u dokumentu.

Analizirana je izvorna dejtonska struktura BiH i istaknuta značajna ovlašcjenja entiteta.
Budućnost BiH ocrtava se u dva moguća pravca, navedno je u dokumentu.

Prvi je ustavna rekonstrukcija Federacije BiH i formiranje hrvatske teritorijalne jedinice, čime bi bili stvoreni uslovi za BiH kao konfederaciju sa nadležnostima koje su utvrđene Dejtonskim sporazumom za zajedničke organe.

Drugi je raspad BiH opet na tri etničke teritorijalne jedinice, čak i u uslovima da prethodno ne bude rješeno hrvatsko pitanje.

Optimalno bi bilo da BiH bude cijela iz tri dijela, time bi i međunarodni ugovor mogao opstati kao jedan od najvećih uspjeha američke spoljne politike - navedeno je dokumentu "Dejtonska struktura BiH i pravni položaj Republike Srpske".

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je Dejtonski mirovni sporazum suštinski kamen temeljac za Republiku Srpsku i kao takav će biti zadržan.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE