• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Branković: Hrvatska srušila sarajevsku deklaraciju

"Uprkos našem insistiranju, Hrvati jednostavno ne žele razgovor o ovoj temi! Očigledna je opstrukcija Zagreba kad je u pitanju povratak izbeglih Srba"

 Branković: Hrvatska srušila  sarajevsku deklaraciju Izvor: MONDO

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske (RS) Omer Branković kaže da je očigledna namjera hrvatskih vlasti da spriječe povratak izbjeglih Srba i tvrdi da je Zagreb jedini krivac za nesprovođenje Sarajevske deklaracije, koja je postala mrtvo slovo na papiru.

Branković je rekao da su hrvatske vlasti srušile Deklaraciju o regionalnom rješavanju izbjegličko - raseljeničkih pitanja, koju su prije skoro četiri godine u Sarajevu potpisali zvaničnici BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

"Uprkos našem insistiranju, Hrvati jednostavno ne žele razgovor o ovoj temi! Očigledna je opstrukcija Zagreba kad je u pitanju povratak izbeglih Srba. Tvrdim da su hrvatske vlasti isključivi krivci zbog toga što je Sarajevska deklaracija postala samo komad papira sa lijepim željama koje nikada nisu sprovedene u djelo", kaže Branković za "Pres" RS.

Branković ističe da je Sarajevska deklaracija ostala mrtvo slovo na papiru isključivo zbog opstrukcije hrvatskih vlasti, koje su potpis na taj dokument stavile samo da bi međunarodnoj zajednici pokazale navodnu spremnost "demokratske Hrvatske" da prognanim Srbima vrati njihovu imovinu, dodajući da je Zagreb grubo pogazio potpisani dokument koji su podržali i EU, UNHCR i OEBS.

On je dodao da su BiH, Srbija i Crna Gora za četiri godine uklonile sve zakonske prepreke kojima se onemogućava povratak izbjeglih i raseljenih, vraćanje njihove imovine, kao i apsolutna sloboda u načinu raspolaganja svojim materijalnim dobrima.

Branković tvrdi da je Republika Srpska još davno, "gotovo stoprocentno", ispunila sve uslove iz Sarajevske deklaracije. Riječ je o uslovima koji se odnose na vraćanje imovine lica koja su poslije izbijanja ratnih sukoba morala da napuste svoje domove.

List navodi da počasni direktor hrvatskog Helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak nije želeo da komentariše optužbe da je Zagreb sabotirao sprovođenje Sarajevske deklaracije, već je uputio na Srpski demokratski forumu, koji je sproveo detaljna istraživanja demografske slike Hrvatske.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac za Pres RS kaže da se, prema rezultatima istraživanja koje je sredinom prošle godine sproveo UNHCR, u Hrvatsku vratilo 120.000 Srba.

Međutim, u izveštaju te organizacije se navodi da je pravi broj povratnika koji su riješili da "za stalno" ostanu u ovoj zemlji daleko manji i iznosi svega 52.000 ljudi.

"S druge strane, čak 48.000 Srba iz Hrvatske registrovano je kao izbjeglo stanovništvo u RS i Srbiji, od čega u Srpskoj živi negde oko 30.000. Takođe, važno je istaći da se prema zvaničnim podacima hrvatskog Statističkog zavoda ove godine u Hrvatsku uselilo 1.400 lica iz Srbije, dok se istovremeno u Srbiju odselilo 3.800 ljudi", kaže Štrbac.

On je istakao da ovi podaci slikovito pokazuju kakav je odnos zvanične Hrvatske prema Srbima kojima nisu obezbjeđeni elementarni uslovi za održiv povratak.

"Srbi nemaju pravo na povrat svojih stanova, još uvijek su mnogi ljudi progonjeni zbog navodnih ratnih zločina, a svjedoci smo i svakodnevnih provokacija, prijetnji i uvreda kojima su izloženi rijetki povratnici", kaže Štrbac.

Potpredsednik Federacije BiH Mirsad Kebo, koji je jedan od potpisnika Sarajevske deklaracije, kaže da je neophodno realizovati sve zadatke iz tog dokumenta.

"Neophodno je uskladiti aktivnosti zemalja potpisnica Sarajevske deklaracije jer smo svjedoci da je jedino BiH potpuno ispoštovala svaki detalj potpisanog dokumenta", ističe Kebo.

Deklaracija o regionalnom rješavanju izbjegličko-raseljeničkih pitanja potpisana je 31. januara 2005. godine u Sarajevu, a potpisali su je tadašnji ministar za ljudska prava i izbeglice BiH Mirsad Kebo, hrvatski ministar mora, turizma, saobraćaja i razvoja Božidar Kalmeta i ministar za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore Rasim Qajić.

Prema popisu stanovništva iz 1991. godine, u Hrvatskoj je živjelo 582.000 Srba i 106.000 Jugoslovena, a prema popisu iz 2001, u toj bivšoj jugoslovenskoj republici živela je 201.000 Srba. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE