• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Reformom protiv "kvazi protektorata" u BiH

Etnički princip uređenja BiH godinama sputava zemlju da postane moderna država, piše austrijska štampa.

 Reformom protiv "kvazi protektorata" u BiH Izvor: MONDO

BiH će sa Valentinom Inckom dobiti novog viskog predstavnika međunarodne zajednice, ali da bi "kvazi protektorat" bio okončan potrebna je ustavna reforma, ocjenjuje austrijski dnevnik "Standard".

Etnički princip uređenja BiH godinama sputava zemlju da postane moderna država.

"Organizacija države u BiH nije stvar naroda već tri etničke grupe, Bošnjaka, Srba i Hrvata. Individua je prema tome drugoplasirana", piše "Standard" i ukazuje da je konstrukcijska greška dominacije etniciteta utvrđena Dejtonskim sporazumom iz 1995. godine.

"Standard" ocjenjuje da zemlja sa ovim Ustavom ne može da dospije u EU i ističe da su odrednice izbora Predsjedništva u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima

"Hrvatski i bošnjački član Predsjedništva se bira u Federaciji BiH, a srpski u Republici Srpskoj. Svi koji ne pripadaju ovim narodima nemaju šanse. Ova diskriminacija je trebalo da bude otklonjena već 2006. godine ustavnom reformom koja nije uspjela kao ni nedavno nova inicijativa", piše list.

Ocjenjuje se da nije na vidiku kompromis između lokalnih političara iz tri grupe naroda.

"Sa novom administracijom SAD, koja ne želi da još dugo gleda zastoj u BiH, je šansa da se ustavna reforma provede još u ovoj godini", piše "Standard".

Vedran Džihić, politolog i dobar poznavalac prilika u BiH, smatra da je potrebno postavljanje uslova i da lokalni političari, kao i međunarodna uprava, treba da brzo provedu reforme, prema jasnim parametrima.

"Zauzvrat ustavnoj reformi treba da budu ukinute šengenske vize, da EU otvori strukturne fondove i do kraja godine u BiH treba da bude prisutan samo predstavnik EU, umjesto visokog predstavnika međunarodne zajednice", smatra Džihić.

On navodi da je jasno da Dom naroda treba oslabiti, a parlament i premijera ojačati, kako bi se ojačala zajednička država, kao i da se smanji mogućnost veta zbog "vitalnih nacionalnih interesa".

"Na zajedničkom državnom nivou treba uspostaviti ministarstvo za EU, kako bi uopšte mogli da se vode pregovori sa Briselom", rekao je Džihić i dodao da Federacija sa svojih deset kantona i stotine ministara treba da bude efikasnije organizovana.

Prema njegovim riječima, odlučujuće je da EU razumije da se u prvoj liniji ne radi o tome da se podrži visoki predstavnik međunarodne zajednice, već lokalne institucije.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE