• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Tvoja riječ" brine o djeci sa autizmom

UG "Tvoja riječ" iz Banjaluke, u kome je registrovano 31 dijete sa autizmom i poremećajima komunikacije, samo finansira terapeute i opremu za rad

Udruženje građana Centar za edukaciju "Tvoja riječ" iz Banjaluke okuplja 31 dijete sa autizmom i poremećajem vebalne komunikacije, ponašanja i učenja, te djecu sa metaboličkim poremećajem varenja glutena i kazeina, kao i disbioze crijeva, s ciljem edukacije, rehabilitacije, reedukcije i socijalizacije.

"Kod nas je registrovano 31 dijete, ali aktivno radimo sa njih 16. Sve sami finansiramo - terapeute, opremu za rad, a i prostor smo opremali sami", kaže za Srnu predsjednik Skupštine i Upravnog odbora Centra za edukaciju "Tvoja riječ" Olivera Ratković.

Ona dodaje da su djeca iz Banjaluke, Gradiške, Kotor-Varoša, a u dobu su od dvije i po do 12 godina.

Ratkovićeva je rekla da je udruženje u prošloj godini organizovalo konsultativnu i edukativnu podršku djeci sa razvojnim poteškoćama kojima je odgođen polazak u školu, u sklopu projekta "Predškolac" koji je okupljao 29 djece sa lošijim sposobnostima na polju govora, pažnje, operativnosti mišljenja, socijalizacije i funkcionalne upotrebe stečenog znanja, s ciljem njihove edukacije i socijalizacije.

"Projekat je trajao 10 mjeseci i sva djeca obuhvaćena projektom upisana su u redovne osnovne škole, što nam je i bio cilj. Svakodnevni kontinuirani i stručni rad dao je pomak", rekla je Ratkovićeva i naglasila da je najbitnija karika stručan kadar koji je deficitaran i spremnost roditelja da vode sve bitke.

Ratkovićeva kaže da je neophodna karika i edukovani roditelj, koji može da bude sjajan koterapeut.

Ona ističe da je zbog velikog interesovanja roditelja projekat "Predškolac" prerastao u stalni rad udruženja.

"Na nivou BiH ne postoji zvanična institucija koja se bavi našom djecom. Dakle, sve je isključivo na roditeljima. Sistem je apsolutno zatajio i ova djeca su nevidljiva", kaže Ratkovićeva.

Ona pojašnjava da su ciljna grupa Udruženja djeca sa oštećenjem socijalne interakcije, sa problemima verbalne i neverbalne komunikacije, repetitivnog ponašanja ili opsesivnog interesovanja, odnosno djeca iz autističnog spektra PRP, te djeca sa dijagnozom autizma.

Ratkovićeva navodi da je roditeljima ove djece najveći problem nedovoljna podrška sistema porodici, te nedostatak adekvatnog dnevnog centra, ističući da Udruženje građana Centar za edukaciju "Tvoja riječ" nastoji da preraste u svojevrsnu opciju koja će se koristiti 24 časa.

"Podrška se ne može ograničiti samo na porodicu, nego se pruža i u drugim institucionalnim i vaninstitucionalnim oblicima koji prate normalno odrastanje, a to su predškolske ustanove, škole, igraonice i sva druga mjesta namijenjena dječijem odrastanju", naglašava Ratkovićeva.

Ona ističe da svako dijete ima pravo na optimalan razvoj, blagovremeno djelovanje i uključivanje u društvo i naglašava da su potrebe djece iz autističnog spektra jednake potrebama njihovih vršnjaka.

"Zbog smetnji koje imaju potrebna im je dodatna briga koja će im omogućiti potpun i dostojan život i postizanje, za svako dijete, najvišeg stepena samostalnosti i socijalne integracije. Stručnim i svakodnevnim radom kod ovih mališana je vidljiv napredak i to nam je izazov i snaga za dalje", naglašava Ratkovićeva.

Ona je najavila da će Udruženje građana Centar za edukaciju "Tvoja riječ", povodom Međunarodnog dana osoba sa autizmom, 2. aprila organizovati manifestaciju "Autizam govori srcem".

Ratkovićeva je istakla da se ovom manifestacijom želi skrenuti pažnja javnosti na djecu sa autizmom, kao i na članove njihovih porodica, kojima je zbog specifičnosti problema neophodna kontinuirana podrška.

"Proces punog uključivanja djece sa autizmom u sve segmente društva dug je i iziskuje mnogo stručnog rada i posvećenosti, ne samo stručnog tima i roditelja, već cijele zajednice. Samo putem takvog zajedničkog angažovanja jedno društvo može da sazrijeva, obogaćuje se novim dragocjenim iskustvima i prevazilazi stare predrasude", zaključila je Ratkovićeva. 

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE