• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Progon Srba iz Srebrenice

Više od 10.000 srebreničkih Srba u posljednjih desetak godina odselilo se iz ovog grada zbog stalnih pritisaka, prijetnji i ucjena.

 Progon Srba iz Srebrenice Izvor: MONDO

Radomir Pavlović, predsjednik Skupštine opštine Srebrenica kaže da je progon Srba davno zacrtan plan bošnjačkih vlasti kako bi Srebrenicu izdvojili iz RS i pripojili je FBiH.

“Bošnjačke vlasti neprestano progone i hapse Srbe zbog optužbi za navodno počinjene ratne zločine i ekonomski diskriminišu srpske povratnike koji na kašičicu dobijaju novčanu pomoć za obnovu porušenih imanja”, tvrdi Pavlović za “Press RS”.

Sve glavne poluge lokalne vlasti kontrolišu Bošnjaci, ali kaže da se i institucije RS krajnje nemarno odnose prema ovoj opštini.

Pavlović ističe da je u posljednjih deset godina Srebrenicu napustilo čak 10.000 Srba, dok se istovremeno doselilo više od 3.000 Bošnjaka.

“Uprkos ovim drastičnim podacima, na teritoriji opštine Srebrenica još je odnos stanovništva 55:45 odsto u korist Srba. Iako Srbi još predstavljaju većinski narod, predstavnici bošnjačkih političkih partija, koji drže sve značajne funkcije, od načelnika opštine, predsjednika opštinskog suda, pa sve do komandira lokalne policije, Sipa, Granične policije i Carine, na sve moguće načine nastoje da protjeraju i one najupornije Srbe koji su odlučni da ostanu”, tvrdi Pavlović.

Sekretar Boračke organizacije RS u Srebrenici Miloš Milovanović kaže za isti list da su bivši pripadnici VRS posebno na meti lokalnih vlasti.

“Od kada su Bošnjaci preuzeli vlast u Srebrenici, demobilisane borce VRS i porodice poginulih i nestalih stalno šikaniraju”, kaže Milovanović.

Iako po važećim zakonima RS ova kategorija ima prvenstvo prilikom zapošljavanja, u Srebrenici, prema njegovim riječima,  ta pravila ne važe.

“Najtragičnije je to što odgovorna ministarstva RS ništa ne čine kako bi spriječila ovaj problem”, ističe Milovanović.

O dramatičnom položaju Srba koji iz Srebrenice žele da što prije pobjegnu svjedoči i predsjednik OO SDS-a Momčilo Cvijetinović.

Insistira da se o teškom položaju Srba u Srebrenici hitno izjasne i najviši republički organi!

Za vrijeme proteklog rata na području Podrinja i Birča ubijeno je 3.262 Srba.

Istovremeno, u sklopu Operativnog plana za ekonomski oporavak Srebrenice, Savjet ministara BiH u januaru 2008. izdvojio je 10 miliona KM.

Oko 90 odsto sredstava dobijenih od Savjeta ministara BiH opštinska administracija u Srebrenici dodijelila je bošnjačkim naseljima i povratnicima.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE