• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS treba evropski zakon o referendumu!

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je najveći doprinos jačanju Srpske da ima evropski zakon o referendum.

 RS treba evropski zakon o referendumu! Izvor: MONDO

"Za RS je veoma važno da dobije zakon o referendumu i ta priča nikada ne smije dosaditi Srpskoj, jer je to moćno sredstvo za nju i za sve druge zajednice. Zato se digla galama da se to spriječi. Vidimo instrumentalizaciju nekih struktura u Srpskoj koje pokušavaju tako nešto da obesmisle", rekao je Dodik Srni.

On je naglasio da Srpska svoj politički značaj i poziciju treba da zasniva na Dejtonskom sporazumu i odbrani legitiminih interesa, sporazumom utvrđenih, te da je jedan od instrumenata, osim Narodne skupštine, zakona i dogovora u okviru BiH, svakako i anketiranje ljudi putem referenduma o određenim temama.

Dodik je rekao da je telefonom razgovarao sa liderima pojedinih političkih partija u nastojanju da se razjasni ova situacija koja, zbog različitih dnevnopolitičkih priča i bez ikakve potrebe, umanjuje poziciju RS.
"Neki iz opozicije nastoje da od toga naprave neko sporedno pitanje i predstave da je to naš predizborni trik. Ako tako misle, predlažemo im da se taj zakon zajednički donese i da konsenzusom donesemo rok za referendum. Opozicija želi galamu i žele da sve što se ovdje dešava, tendenciozno predstave kao loše", ocijenio je Dodik.On je rekao da SNSD poziva opoziciju da se zajednički pokušaju dogovoriti o tome, ističući da RS mora imati zakon koji neće biti sporan na Ustavnom sudu.

   "I mi smo za to da se važne teme stave na referendum. Sigurno da je važna tema i pristupanje NATO-u. Mi smo za to da BiH pristupi Alijansi, ali smo i za to da se to provjeri na referendumu kada za to dođe vrijeme. Uslovljavati donošenje zakona o referendumu ubacivanjem tema u njega, bitno smanjuje ingerencije same Narodne skupštine da donosi odluke po zakonu o važnim pitanjima i dovodi nas u poziciju da ugrozimo ustavnost tog zakona“, napomenuo je Dodik.

On je podsjetio da Ustav kaže da se referendum može organizovati o pitanjima iz nadležnosti RS, a da je veoma diskutabilno da li je priključenje NATO-u u nadležnosti RS.

"Zato je važno da zakon o referendumu, ovakav kakav je predložen, bude usvojen. On može da prođe proceduru ocjene Ustavnog suda RS i relevantnih međunarodnih organizacija, jer se zasniva na našem pravu iz Dejtona da ga donesemo, jer se zasniva na najboljim praksama u EU o toj vrsti priče“, istakao je premijer RS.

Dodik je pozvao građane da dobro prate šta ko radi i poručio im da je jedno od suštinskih pitanja za Srpsku da se sistemski riješi izjašnjavanje putem referenduma.

"Mi ćemo to ostaviti Srpskoj. Odgovorna vlast će uvijek kada to zatreba donijeti odluku o pitanju i vremenu održavanja referenduma. To je u našim rukama i nikada neće biti u tuđim. Za to se treba boriti, a ne biti protiv, bez ozbira da li nekoga volite ili ne. Ja nikoga ne mrzim, pa tako ni iz opozicije, ali vidim da prave ogromnu štetu RS, govoreći prije nekih struktura međunarodne zajednice, šta će uraditi. Tako i ovu priču o referendumu", rekao je Dodik.

Narodna skupština RS sutra će na posebnoj sjednici, po hitnom postupku, razmatrati Prjedlog zakona o referendumu i građanskoj inicijativi. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE