• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mediji u BiH djelimično slobodni

Američka nevladina organizacija "Fridom haus" označila je BiH kao zemlju sa djelimičnom slobodom medija.

 Mediji u BiH djelimično slobodni Izvor: MONDO

U godišnjem izvještaju o slobodi medija u svijetu ova američka nevladina organizacija navodi da institucije često sporo reaguju na zahtjeve novinara u BiH, iako je sloboda štampe garantovana Ustavom i Dejtonskim sporazumom, a sloboda informisanja zaštićena zakonom.

"Fridom haus" navodi da je broj prijetnji i fizičkih napada na novinare povećan 2008. godine.

"Pristup internetu nije zabranjen i broj korisnika svjetske mreže u BiH posljednjih nekoliko godina dramatično se povećao. Međutim, internet je dostupan za samo 30 odsto stanovništva", ističe se u izvještaju.

U ovom izjveštaju Srbija je, takođe, označena kao zemlja u kojoj su mediji djelimično slobodni.

U svom najnovijem godišnjem izvještaju "Fridom haus" navodi da je u Srbiji zastupljena klima otvorene političke utakmice, poštovanja građanskih sloboda i nezavisnost medija.

Deset zemalja sa najgorim stanjem u oblasti slobode medija su Bjelorusija, Burma, Kuba, Ekvatorijalna Gvineja, Eritreja, Iran, Libija, Sjeverna Koreja, Turkmenistan i Uzbekistan.

Najveće pogoršanje u slobodi medija zabilježeno je, kako se ističe, u Latinskoj Americi i u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza.

U izvještaju se navodi da je mali pad u slobodi medija vidan u većini zemalja centralne i istočne Evrope, među kojima Rusija i dalje ostaje, prema ocjeni ove organizacije, "jedna od najrepresivnijih i najopasnijih sredina za medije".

"Fridom haus" na godišnjem nivou ocjenjuje slobodu štampanih i elektronskih medija u 196 zemalja.         

Direktor istraživanja u "Fridom hausu" Kristofer Voker istakao je da je i ove godine kao i prethodnih sedam na globalnom nivo zabilježen pad u slobodi medija.

"Fridom haus" dodjeljuje brojčani raspored na osnovu pravnih, političkih i ekonomskih faktora pri čemu u obzir uzima regulative kojima se vrši restrikcija medijskih sadržaja, pritisak vlade na uređivačku politiku, zastrašivanje novinara i struktuiru vlasništva medijskih organizacija.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE