• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH svrstana među najbolje

BiH u novom izvještaju Stejt departmenta svrstana među najbolje rangirane zemlje u borbi protiv trgovine ljudima.

 BiH svrstana među najbolje Izvor: MONDO

Trgovina ljudima i prisilna prostitucija i dalje su prisutni u balkanskim zemljama, minimalni standardi zaštite nisu ispunjeni, ali vlade zemalja ovog regiona ulažu značajne napore da suzbiju ovu vrstu kriminala, navodi se u novom Izvještaju Stejt departmenta.

BiH je u ovom izvještaju prvi put svrstana u kategriju zemalja ranga jedan, zbog čega može biti ponosna, izjavio je u Sarajevu otpravnik poslova u Ambasadi SAD Džonatan Mur.

Mur je na predstavljanju izvještaja podsjetio da je BiH u 2001. godini bila zemlja sa rangom tri, odnosno u najnižoj kategoriji, zbog čega je postojala potencijalna mogućnost obustavljanja određenih oblika pomoći vlade SAD.

Srbija je izvor žrtava trgovine ljudima, kao i tranzitno i odredišno mjesto za osobe primorane na prostituciju i prisilni rad, navodi se u izvještaju.

Strane žrtve u Srbiji potiču prvenstveno iz zemalja istočne Evrope i centralne Azije, a tokom prošle godine identifikovane su i dvije žrtve iz Dominikanske Republike, precizira Stejd department.

U dokumentu se osjenjuje da Vlada Srbije ne poštuje u potpunosti minimalne standarde za eliminisanje trgovine ljudima, ali da ulaže značajne napore da to postigne.

U dijelu izvještaja koji se odnosi na Kosovo navodi se da većinu žrtava prisilne prostitucije na ovoj teritoriji čine žene iz uže Srbije, zatim Albanije, Bugarske i Moldavije. U tekstu se ističe da su djeca i žene predmet prisilne prostitucije, kako na Kosovu tako i širom Evrope.

Prema izvještaju nevladinih organizacija, na Kosovu je identifikovano više od 300 djece, posebno Roma, primoranih da se bave prosjačenjem.

Crna Gora je takođe okarakterisana kao tranzitna zemlja, izvor i odredište za muškarce, žene i djevojke koji su natjerani da se bave prostitucijom ili prisilnim radom.

Žrtve u ovvj zemlji potiču iz Moldavije, Srbije, Albanije i sa Kosova. One migriraju ili se ilegalno prebacuju u Crnu Goru, odakle se šalju na druga odredišta, navodi Stejt department.

U izvještaju se posebno ukazuje na problem prisilnog rada u crnogorskoj građevinskoj industriji.

Stejt department navodi da Vlada Crne Gore nije ispunila minimalne standarde za eliminaciju trafikinga, ali da ulaže napore da to postigne i da je ostvarila određene rezultate.

Situacija u Makedoniji je slična, a specifičnost predstavlja krijumčarenje žena i djece unutar granica ove zemlje, ocjenjuje se u izvještaju Stejt departmenta i dodaje da ostale žrtve ovog vida kriminala potiču iz Albanije, Bugarske i sa Kosova.

Makedonske žrtve i osobe koje u tranzitu prolaze kroz Makedoniju su žrtve prisilne prostitucije ili prislinog rada u južnoj, centralnoj i zapadnoj Evropi, napominje se u dokumentu.

Slovenija je takođe svrstana među tranzitne i odredišne zemlje za trgovnu ljudima, a u manjoj mjeri i kao izvor žena i djece koji su primorani na prostituciju, te muškaraca koji su žrtve prisilnog rada.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE