• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Utvrditi istinu o zločinima u NDH!

Premijer RS ocijenio je u pismu Udruženju "Jadovno 1941." da je utvrđivanje istine o zločinu genocida "jedino što možemo učiniti".

 Dodik: Utvrditi istinu o zločinima u NDH! Izvor: MONDO

"Komemorativni skup nevino stradalim žrtvama Jadovna jedan je od načina da se od zaborava sačuvaju uspomene na stradale, ali i prilika da se poruči da ni nasilni zaborav i decenije prećutkivane istine nisu promijenili činjenice. A činjenice govore da su u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj ljudi stradali samo zato što su pripadali određenoj rasi, naciji, vjeri ili ideologiji, koje je NDH odredila za uništenje", naveo je Dodik.
U pismu se dodaje da je živo sjećanje na nevino stradale u Jadovnu i ostalim stratištima NDH, potvrda da je zločin uvijek nemoćan, a zločinac gubitnik, te da nevino stradali u Jadovnu i ostalim stratištima NDH i danas, 70 godina poslije, opominju na uzaludnost zla i zločina, ali i na potrebu utvrđivanja prave istine i imenovanja odgovornih.

Dodik u pismu izražava žaljenje zbog nemogućnosti da prisustvuje prvom komemorativnom skupu za nevine žrtve kompleksa ustaških logora Jadovno, koji organizuje Udruženje potomaka i poštovalaca žrtava kompleksa ustaških logora Jadovno 1941. u BanjaluciNa inicijativu Udruženja građana Jadovno 1941, 24. jun je određen kao "Dan sjećanja na Jadovno 1941." dan kada su logori Slana i Metajna na ostrvu Pagu primili prve zatvorenike, srpske mučenike, a logor Jadovno na Velebitu je dostigao svoje "konačne dimenzije" od ukupno oko 35 000 pobijenih Srba tokom samo tri mjeseca njegovog postojanja 1941. godine.

 Tim povodom ovo udruženje organizuje 26. juna komemorativni skup na spomen-području Šaranova jama u krugu devastiranog spomen-obilježja posvećenog žrtvama Jadovna, dok će drugi dio komemoracije biti oržan na spomen- području logora Slana na ostrvu Pag.   Povodom obilježavanja "Dana sjećanja na Jadovno 1941." sutra će u hramu Svete Trojice u Banjaluci biti služen parastos žrvama logora. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE