• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sljedeće mete NATO baze i ambasade?

Sljedeće mete terorističkih akcija u BiH mogle bi biti NATO baze i ambasade zapadnih zemalja, smatra Dževad Galijašević.

 Sljedeće mete NATO baze i ambasade? Izvor: MONDO

Teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu kao zaštićenu metu ukazuje na želju vehabija da sačuvaju podršku lokalne zajednice u BiH a sljedeće mete njihovih spektakularnih akcija mogle bi biti NATO baze i ambasade zapadnih zemalja u BiH, izjavio je danas Srni sociolog religije Dževad Galijašević.

"Izbor zaštićenih meta uz izbjegavanje civilnih žrtava treba da pokaže moć vehabijske strukture u BiH i čvrstinu njihovih vjerskih uvjerenja, kako bi se sačuvala infrastruktura pokreta i podrška koju vehabije imaju od lokalnog stanovništva, Islamske zajednice i službene politike u Sarajevu", rekao je Galijašević.

Ovaj član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma smatra da je aktuelno suočavanje Obavještajno-bezbjedonosne agencije BiH sa problemom vehabizma iznuđeno.

"U bošnjačkim političkim krugovima, unutar Islamske zajednice kao i u dijelu međunarodne zajednice u BiH ne postoji volja da se krene u borbu protiv terorizma", tvrdi Galijašević.

Prema ocjeni eksperata, područje Travnika i Zenice u Federaciji BiH je izvor najozbiljnijih prijetnji za bezbjednost regiona i Evrope.

Galijašević podsjeća da su na tom području ubijeni policajci Anto Valjan (24) i Perica Bilić (27), da je čak 12 ubistava Hrvata u centralnoj Bosni nakon rata ostalo „ubistvo sa nepoznatim počiniocem“, a ubijeni su i visoki funkcioneri policije i obavještajne zajednice Jozo Leutar i Nedžad Ugljen. U selu Kostajnica kod Konjica jedan vehabija je na katolički Božić pobio četvoro članova porodice Anđelić, a 2008. godine ubijen je radnik obezbjeđenja u Trgovačkom centru „FIS“ Vitez.

"Policijske strukture u Travniku i Zenici srasle su sa vehabijskim pokretom i predstavljaju institucionalnu logistiku svakom nasilju i zločinu iza koga stoje vehabije, zbog čega će to biti najveći problem bilo kakve namjere za sistemsku borbu protiv terorizma", upozorava Galijašević.

On ponavlja da u BiH ima više od sto hiljada vehabija i da je to kritična masa iz koje će se u narednom periodu regrutovati teroristi, planirati i izvoditi napadi.

Galijašević smatra da bošnjački političari moraju poslati jasnu poruku da postoji jedinstvo u osudi vehabijskog pokreta i da postoji spremnost da se protiv radikalnih grupa i pokreta vodi institucionalna borba u duhu zakona.

"Istovremeno, obavještajno-bezbjednosne agencije moraju presjeći ili staviti pod nadzor novčane tokove čiji je cilj finansiranje radikalnih vjerskih pokreta, promet naoružanja i vojne opreme mora se uskladiti sa evropskim standardima a njihova proizvodnja potpuno i stručno nadzirati", kaže Galijašević.

Prema njegovim riječima, ogromne zalihe naoružanja u BiH moraju biti uništene, a trgovina naoružanjem mora biti stavljena u adekvatan zakonski okvir, jer su to osnovni elementi buduće akcije bez kojih se ne može voditi borba protiv terorizma.

Galijašević podsjeća da je naglo širenje vehabizma u BiH počelo nakon Islamske konferencije u Zagrebu 1992. godine poslije čega je iz Saudijske Arabije počeo da pristiže novac na račune poglavara Islamske zajednice BiH Mustafe Cerića i Fatiha el Hasaneina iz Sudana koji je bio sekretar novoformirane međunarodne islamske konferecije za pomoć BiH.

U faksimilu zapisnika sa te konferencije, koji Srna objavljuje, vidljivo je da je Saudijska Arabija obećala 400 miliona dolara pomoći BiH.

"Taj novac uplaćen je u Fond za pomoć BiH čiji je cilj razvoj islamskog učenja zasnovanog na vehabizmu, jer Saudijska Arabija ne prihvata drugo učenje. Manifestacija toga su izgradnja džamija u BiH, među kojima džamija kralja Fahda u Sarajevu, kao i školovanje imama u Saudijskoj Arabiji. Među njima bili su i Jusuf Barčić, Nedžad Balkan - Abu Muhamed, te Rijad Rustempašić koji je četiri mjeseca proveo u Medini“, ukazuje Galijašević.

Predsjedavajući Savjeta ministara Nikola Špirić, direktor Obavještajne službe BiH Almir Džuvo i direktor policije u Federaciji BiH Zlatko Miletić upozorili su da u BiH nema političke volje za borbu protiv terorizma, jer radikalne islamske grupe, poput vehabija, direktno štite političari u institucijama ili ih ćutanjem i nedjelovanjem štite kadrovi u pravosuđu i bezbjednosnim službama, kao i Islamska zajednica.

Džuvo je na sjednici Komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH rekao da u BiH vreba opasnost od oko 3.000 potencijalnih terorista koji se već nekoliko godina nalaze u policijskim registrima.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE