• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Temperatura iznad 40 stepeni

Iako su temperature do sada bile ekstremno visoke za subotu se očekuje još sparnije vrijeme, s temperaturom višom od 40 stepeni.

 Temperatura iznad 40 stepeni Izvor: MONDO

Aleksandar Pajovoć, dežurni meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu, je kazao da je u petak u 14 časova najviša izmjerena temperatura iznosila 37 stepeni u Trebinju, ali da se očekivalo da do kraja dana bude još viša, prenose Nezavisne novine.

"Ovako visoke temperature nisu neki maksimum koji smo imali do sada jer je 2007. godine u julu izmjerena temperatura 41,4 stepena što je apsolutni maksimum do sada", kazao je Pajović.

On je naveo da se sutra očekuje svježije vrijeme s kišom, praćenom elementarnim nepogodama i padom temperature za oko deset stepeni.

"Kod nas nije zakonom definisano kada se proglašava elementarna nepogoda zbog vrućina iako se, na primjer, u Srbiji nakon temperature od 40 stepeni, proglašava vanredno stanje. Sve iznad 35 stepeni nije normalno posebno za one radnike koji rade napolju", kazao je Pajović.

Iz Republičke uprave Civilne zaštite je saopšteno da će se toplotni talas, koji traje već nekoliko dana, zadržati i danas, s tendencijom daljeg rasta temperature.

"Proglašavanje elementarne nepogode zbog vrućina nije u našoj nadležnosti, to poslodavci sami određuju. Mi smo zbog ovih vrućina upozorili građane na opasnost od pojave požara, posebno u Hercegovini", naveo je Dragan Štark, portparol Civilne zaštite RS.

Ulični prodavci i radnici u pekarama i roštiljnicama u Banjaluci su juče radili u nepodnošljivim uslovima, jer je temperatura u objektima u kojima su spremali hranu bila viŠa od 45 stepeni.

"Ne znam koliko ima stepeni ovdje unutra, i ne razmišljam o tome, dovoljno mi je što moram raditi po ovako paklenoj vrućini", kaže radnica u jednoj banjalučkoj pekari.

Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS, pozvala je sve poslodavce u Srpskoj čiji radnici rade na otvorenom, da izvrše preraspodjelu radnog vremena i da u periodu od 11 do 17 časova radnike povuku sa radnih mjesta, a izgubljeno radno vrijeme nadoknade u nekom drugom terminu.

"Zdravi ljudi na temperaturi od 37 ili 39 stepeni ne mogu normalno ni da dišu, a ne da mogu biti produktivni na radnom mjestu", upozorila je Mišićeva.

Ona je pojasnila da je Zakonom o zaštiti na radu RS radnik kojem na radnom mjestu prijeti neposredna opasnost po zdravlje dužan da u skladu sa svojim znanjem, sposobnostima i tehničkim sredstvima provede određene mjere u cilju otklanjanja opasnosti. Kada nije u stanju da takvu opasnost otkloni, kao što je slučaj sa ovakvim vrućinama, radnik može da napusti radno mjesto i nije odgovaran za štetu koja može da nastane.

U Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS su apelovali na poslodavce da preraspodijele radno vrijeme, da bi radnici posebno u građevinskom sektoru radili bez posljedica na zdravlje.

U banjalučkom Domu zdravlja kažu da je zbog velikih vrućina povećan i broj pacijenata, posebno u noćnim časovima.

"Povećan je i broj terenskih posjeta, a najveći broj pacijenata su kardiološki i neurološki bolesnici, pacijenti sa respiratornim smetnjama i visokim pritiskom", navela je Dušica Stanković, portparol Doma zdravlja.

Topli talas zahvatio Evropu

Talas toplog vremena zahvatio je i veći dio Evrope, gdje je prosječna temperatura ovih dana 30 stepeni Celzijusovih.

Ruski glavni grad je na prvom mjestu po vrućinama. Prema Ruskom meteorološkom centru juli 2010. godine će postati najtopliji u Moskvi u istoriji praćenja mjerenja.

"Ne vidimo vrućinama kraj. U narednih pet dana biće vruće i suvo", izjavio je Aleksej Ljakov, šef Centra za Moskvu i njenu regiju. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE