• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sastanak Silajdžića i Ganića usmjeren protiv RS

Savez za demokratsku Srpsku najoštrije osuđuje sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića i člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića.

 Sastanak Silajdžića i Ganića usmjeren protiv RS  Izvor: MONDO

SzDS smatra da je taj sastanak usmjeren protiv Republike Srpske (RS) i Srbije, te vrijeđa žrtve i porodice žrtava stradalih u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

"SzDS najoštrije osuđuje predizbornu kampanju koju vodi Silajdžić, a koja se odnosi na organizovanje dočeka Ganića na aerodromu u Sarajevu, kao i jučerašnji prijem za Ganića u zgradi Predsjedništva BiH, što je rezultiralo time da ga danas u Beogradu nije želio primiti predsjednik Srbije Boris Tadić", istakao je potpredsjednik Saveza Slobodan Subotić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je dodao da je vjerovatno sada, nakon izjava Silajdžića i Ganića da će obnoviti postupak protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, zvaničnom Beogradu i Tadiću jasno da nije trebalo da se pojave u Srebrenici, kao i to da nije trebalo izjaviti da Srbija nema ništa protiv da se Ganić izruči BiH.

Subotić smatra da jučerašnji sastanak predstavlja i pritisak na pravosudne organe BiH, kao i da je "licemjerna i cinična" izjava glavnog tužioca BiH Milorada Barašina da Tužilaštvo BiH već 18 godina radi na predmetu Ganić, ali da nije završilo istragu.

"Tražimo da se donese potpuno nova i obavezujuća strategija za procesuiranje ratnih zločina koja će uvažavati i zahtjeve porodica srpskih žrtava i institucija i javnosti RS, jer samo nazavisno i nepristrasno pravosuđe, koje neće biti pod uticajem ni domaćih ni stranih političkih faktora, može ostvariti proces pomirenja u BiH", rekao je Subotić.

Predsjednik SzDS Dragan Kalinić smatra da je bolje nemati član 48. u zakonu o popisu stanovništva, ukoliko i u jednom promilu poništava odredbu o paritetu između hrvatskog, srpskog i bošnjačkog naroda.

"Nama smeta što srpski delegati u Domu naroda Parlamentrane skupštine BiH zbog međusobnog antagonizma nisu uspjeli ranije naći neko kompromisno rješenje i nastupiti tako da omoguće prolazak samog zakona, ali i zaštitu interesa RS", istakao je Kalinić.

Prema njegovim riječima ovako je BiH ostala uskraćena za donošenje jednog bitnog zakona, koji bi joj omogućio i da dobije bezvizni režim i dalji prodor ka bržem ulasku u EU.

On je upozorio da Srpsku nakon oktobarskih izbora čekaju teška vremena, budući da će uslijediti pritisci iz EU i NATO-a da se promijeni Dejtonski ustav u pravcu dalje centralizacije i unitarizacije zemlje, posebno nakon što je propao takozvani butmirski paket, a sve to radi brže integracije BiH u EU.

Kalinić je istakao da bi za SzDS povratak bivšeg visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna u Sarajevo bio zabadanje prsta u oko Srbima i ova zemlja ne bi imala nikakvu šansu da krene bilo kakvim, a kamoli evropskim putem u tom slučaju.

On je apelovao na sve predstavnike međunarodne zajednice da napuste politiku intervencionizma u BiH, odnosno novog kolonijalizma, da konačno ugase OHR i putem predstavništva EU iznad svega postanu partneri potičarima koji će nakon oktobarskih izbora dobiti legitimitet da vladaju i donose odluke.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE