• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U smrt za 6.600 KM

Zarada od 6.600 KM mjesečno privukla je čak 120 pripadnika Oružanih snaga BiH da konkurišu za 45 mjesta u jedinici za Avganistan.

 U smrt za 6.600 KM Izvor: MONDO

Čak 140 stanovnika BiH spremno je da izgubi glavu za mjesečnu zaradu od 6.600 maraka! Što je još gore, ovde nije riječ o avanturistima, već o pripadnicima Oružanih snaga BiH koji se ovih dana otimaju za odlazak u vojnu misiju u Avganistanu, i to na jedno od najrizičnijih područja na kojem talibani već godinama napadaju međunarodne vojne snage, piše “Press RS”.

Prema saznanjima lista, broj prijavljenih još nije konačan, a nadležni tek očekuju najezdu kandidata za 45 mjesta u jedinici, koja će pod komandom Danaca, od oktobra do aprila naredne godine, djelovati u avganistanskoj pokrajini Helmand.

Upućeni, naime, tvrde da je očigledno da su mnogi pripadnici OS BiH, pritisnuti siromaštvom, riješili da pokušaju da za kratko vrijeme dođu do para bez obzira na sve rizike koji ih čekaju na jednom od najvećih svjetskih žarišta.

U Ministarstvu odbrane BiH priznaju da su očekivali ogroman broj potencijalnih dobrovoljaca za misiju u Avganistanu iz prostog razloga što u toj dalekoj zemlji mogu da zarade šest ili sedam puta više nego u BiH. Zamjenik ministra odbrane Živko Marjanac otkriva i da se za odlazak u Avganistan prijavio i jedan broj učesnika mirovne misije u Iraku.

“Bilo je očekivano da se za avganistansku misiju traži mjesto više, s obzirom na to što za šest mjeseci može da se zaradi za pola prosječnog stana. Vojnici koji idu u takve misije zarađeni novac uglavnom potroše za rješavanje stambenog pitanja i zato se poslije jednog odlaska obično odmah prijavljuju i za još jednu šestomjesečnu rotaciju. Za naše prilike primanja su veoma dobra, jer pored standardne plate profesionalnog vojnika od 1.000 KM u prilici su da u prosjeku mjesečno zarade još oko 6.000 KM. Naime, na svoju redovnu platu, oni dobijaju i dnevnice, koje se kreću od 80 do 120 evra dnevno, što zavisi od čina”, objašnjava Marjanac.

Prema ranijim najavama iz OS, prva grupa vojnika iz BiH trebalo bi da se priključi međunarodnim snagama u Avganistanu početkom oktobra. Jedinica će biti pod komandom danskog kontingenta, koji je obezbjedio svu logistiku za njihov boravak u pokrajini Helmand.

Predsjedništvo BiH i Predstavnički dom Parlamenta BiH već su dali jednoglasnu podršku vojnoj misiji BiH, a čeka se još samo zeleno svjetlo Doma naroda, koji bi svoju saglasnost trebalo da potvrdi na sjednici zakazanoj za 2. septembar.

U međuvremenu, vojnici očekuju dolazak danskih instruktora, koji će testirati njihovu spremnost za izazove u Avganistanu, a nakon toga će biti izabrani najbolji među njima.

General Miladin Milojčić, načelnik Zajedničkog štaba OS, kaže da razumije ogroman interes vojnika. On, međutim, upozorava da je ovo najopasnija misija do sada.

“Ovo je veoma složena misija, a rekao bih da su svi, pogotovo potencijalni pripadnici te jedinice, svjesni rizika koji ih tamo čeka. Međutim, i iračka misija je bila puna iskušenja, pa je, srećom, sve dobro prošlo i nismo imali nijednog povrijeđenog vojnika. U svakom slučaju, mi ćemo i dalje insistirati na tome da se u misije upućuju isključivo dobrovoljci kako bismo izbjegli situaciju da tamo šaljemo nekoga ko to ne želi”, ističe Milojčić.

Prema njegovim riječima, pored redovne plate vojnici su osigurani na visoke iznose, tako da njihove porodice u slučaju njihove pogibije dobijaju odštetu od 100.000 KM, a u slučaju teške invalidnosti od 200.000 maraka.

Vojni analitičar Neven Kazazović kaže da niko ne može da predvidi kakve opasnosti čekaju pripadnike kontingenta, jer sve zavisi od uloge koja će im biti dodjeljena u okviru međunarodnih vojnih snaga.

“Koliko je poznato, pripadnici bh. jedinice trebalo bi da čine tzv. unutrašnji prsten obezbjeđenja danske baze, pod čijom će komandom djelovati. Treba biti svjestan da niko nije apsolutno zaštićen u ovakvim misijama. Ali, činjenica je i da vojni poziv svakako podrazumijeva određenu vrstu rizika”, ističe Kazazović. 

Psiholog Srđan Puhalo uvjeren je da se u Avganistan ne odlazi zbog dodatne zarade, već zbog nemaštine!

“Osnovni razlog za odlazak u opasnu vojnu misiju je težnja vojnika, uglavnom ratnih veterana, da prehrane svoje porodice, jer im se u zemlji ne nudi alternativa. Oni nemaju drugog izbora nego da izaberu opasnost i izbore neku nadnicu za to. Nažalost, stičem utisak da su ti ljudi naša jedina prava ponuda za inostranstvo, na čijem tržištu smo konkurentni samo ako nudimo goli život i umijeće ratovanja. Ne vjerujem da među njima ima previše avanturista, jer se takvi prije odlučuju za ‘Survajver’ nego za Avganistan”, kaže Puhalo.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE