• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Dvostruki aršini" otjerali doktore iz RS?

U prvih pola godine javni zdravstveni sistem u Republici Srpskoj napustila 33 ljekara. Razlog su niske plate i neadekvatni uslovi za rad.

 "Dvostruki aršini" otjerali doktore iz RS? Izvor: MONDO

Ljekari su nekako i preživljavali, radeći honorarno, međutim vlasti su donijele odluku kojom zabranjuju dvojnu praksu, a to znači da oni koji rade u državnim zdravstvenim ustanovama više ne mogu raditi privatno.

Međutim, prema informacijama koje dolaze, ljekari koji su miljenici vlasti ili direktora zdravstvenih ustanova i dalje nesmetano sjede na dvije stolice, prenose pojeidni mediji u BiH.

Ministar zdravstva Ranko Škrbić priznao je da je najveća zdravstvena ustanova u RS - Klinički centar Banjaluka - ostala bez kvalitetnog kadra.

"Rješenje je nađeno - sada se sklapaju ugovori s ljekarima koji su napustili Klinički centar i tako ih angažuje za složenije zahvate", izjavio je ministar Škrbić. Prema njegovom mišljenju uvođenjem zabrane dvojne prakse, RS ništa nije izgubila, osim što su „pojedinicima ugroženi privatni džepovi.“

Generalni direktor KC Mirko Stanetić kaže da odlazak ljekara neće uticati na proces rada.

„Sa nekim od ljekara u privatnim klinikam KC ima ugovor o njihovom dodatnom angažovanju u skladu sa Zakonom“, rekao je nedavno Stanetić. On, takođe, tvrdi da je zabranom dvojne prakse uvedeno više reda, jer raniji dopunski rad kaže nije bio u skladu sa Zakonom o radu.

Kardiolog Aleksandar Lazarević, koji je među prvima napustio KC i otišao da radi privatno, kaže da najviše zamjera licemerstvo dvojne prakse. Tvrdi da su neki doktori, koji su bili u milosti vlasti, radili i javno i privatno i njih niko nije dirao, dok su drugi dobijali otkaze.

„Loše je i što se duže čeka na pregled. Ranije je država imala korist od dopunskog rada, jer su se plaćali porezi, a pacijent je čekao na pregled najviše pola sata“, kaže Lazarević. On smatra da opredjeljenje ljekara da radi u javnom zdravstvenom sistemu neće spriječiti nikoga da zloupotrebljava položaj, ukoliko je navikao na malverzacije.

„Imamo manje ljekara nego što je potrebno , ali to se ranije nije vidjelo, jer su radili i mimo radnog vremena . Niko to nije radio od bijesa, ali to je bio pošteniji način da se dopuni kućni budžet. Mala ordinacija nije konkurencija većim ustanovama. Bitno je ko radi u toj ordinaciji, a nisu važni zidovi i mašine. To se kod nas često zaboravlja“, kaže Lazarević.

Najveću zdravstvenu ustanovu u protekle dvije godine napustilo je 14 ljekara, od kojih je sedam sporazumno prekinulo radni odnos sa KC. Istovremeno u protekle dvije godine u KC je primljeno 44 ljekara, a mnogi su došli iz susjednih zemalja.

Inače, po broju ljekara, RS je na posljednjem mjestu u Evropi. Ima manje ljekara čak i od Albanije koja je godinama prednjačila po deficitu medicinara. Prema podacima SZO, RS ima 142 lekara na 100.000 stanovnika, dok je u Hrvatskoj 276 ljekara, u Sloveniji 254 lekara, a u EU 360 doktora za isti broj pacijenata. Ljekari iz RS najčešće odlaze u Srbiju, Hrvatsku, Njemačku i Sloveniju. Da bi riješila ptroblem nedostatka ljekara, Mađarska je izdvojila 25 miliona evra kako bi dovela ljekare i ispunila standarde EU.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE