• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Zakon nije antidejtonski!

Premijer RS Milorad Dodik izjavio je da Zakon o državnoj imovini koji je usvojila Narodna skupština RS nije antidejtonski, te da svako ko to tvrdi laže.

 Dodik: Zakon nije antidejtonski! Izvor: MONDO

Dodik je istakao da je važno da usvojeni Zakon ne urušava Dejtonski sporazum i istakao da je ovo prvi put da OHR nije rekao: ''Ovo je protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma''.

''Rekli su da urušava napore, ali napori mogu da budu i pozitivni i negativni. Oni se već godinama trude da usložne tu situaciju i mi smo morali to da riješimo. To nije zakon protivan Dejtonskom mirovnom sporazumu, a ni oni nisu rekli da jeste. To što ugrožava njihove napore ne bi trebalo posebno da nas obavezuje niti sekira", rekao je Dodik novinarima.

On je istakao da RS ne može ostaviti svoju imovinu u pasivnom položaju, jer je potrebno da se ona koristi, istakavši da OHR posljednjih godina sve čini pogrešno.

Dodik je rakao da su visoki predstavnici u suštini remetilački faktor Dejtonskog sporazuma koji je pravo raspolaganja imovinom dao entitetima.

''Bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun, koji je nanio veliku štetu RS i devastirao povjerenje u međunarodnu zajednicu, nametnuo je Zakon o zabrani raspolaganja imovinom RS, čime je precizno priznao da je to imovina RS'', naglasio je Dodik i dodao da vlasti RS nemaju pravo da pet godina drže zamrznute značajne ekonomske potencijale.

Dodik je ocijenio da se ''visoki predstavnik Valentin Incko diletantski miješa u tok izborne kampanje, što nije njegova dejtonska obaveza'', ali da će o tome govoriti nakon izbora.

Narodna skupština RS usvojila je 14. septembra Zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji Srpske i pod zabranom je raspolaganja.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da zakonski proces usvajanja tog zakona još nije okončan, ali da je "jasna namjera iza usvajanja zakona" i da on "predstavlja pokušaj da se skrene pažnja sa pravih pitanja". Incko smatra da taj događaj predstavlja "potvrdu kontradiktorne politike vladajuće koalicije u RS" koja neprestano traži zatvaranje OHR-a, ali zatim "postupa na način koji traži dalji rad te međunarodne institucije, zato što ugrožava šanse da se postigne dogovor za rješavanje pitanja državne imovine".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE