• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zasjedao Etički odbor NSRS: Šest prijava za salve uvreda poslanika

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Etički odbor Narodne skuštine RS zasjedao je danas u Banjaluci, a na dnevnom redu je bilo šest prijava u kojima se razmatraalo kršenje etičkog kodeksa poslanika.

 Stanivuković Tamindžija uvrede Etički odbor Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Ovo je prva sjednica ovog odbora u dvije godine kako postoji.

Uvrede na koje se odnose prijave su izjave o navodnoj zaljubljenosti između pojedinih poslanika, o pripadnosti „gej populaciji“, da je ministrica „glupača“, izjave poput „da bog da dobio šećer“ i drugo.

Možda će vas zanimati

Trenutno je predviđeno da se za lakše kršenje izriče usmena opomena, a za teže pisana opomena i novčana kazna 20 odsto od poslaničke plate.

U najvećem broju slučajeva prijavljeni, ali i prijavilac, je poslanik PDP-a Draško Stanivuković.

Podnesene su prijave - Draško Stanivuković (PDP) protiv Ilije Tamindžije (SNSD), zatim obrnuta prijava Tamindžija protiv Stanivukovića, zatim prijava šefa Kluba SDNSD Igora Žunića protiv Miladina Stanića (SDS), nadalje Kostadin Vasić (Ujedinjena Srpska) protiv Draška Stanivukovića, zatim obrnuto Stanivuković protiv Vasića i posljednja Spomenko Stojanović (Demos) protiv Nebojše Vukanovića (SDS).

Predsjednica Etičkog odbora NSRS Sonja Karadžić – Jovičević je sigurna da je došlo do kršenja kodeksa, ali smatra da je „uzak prostor“ u kojem se ocjenjuje u kojoj mjeri se to desilo.

- Poslanici naravno imaju pravo i da se žale kada odbor donese odluku, te će u tom slučaju konačni stav donijeti Kolegijum – rekla je danas.

Odbor danas nije obradio sve prijave, jer neki poslanici nisu ni došli na sjednicu, a očekuju da će do srijede poslijepodne donijeti odluke o eventualnom kršenju etičkog kodeksa poslanika.

Ona smatra i da je potrebno mijenjati etički kodeks, u smislu da njime budu obuhvaćeni svi, a ne samo poslanici, kao i da kazne budu stepenovane.

Karadžić – Jovičević je ocijenila da se granica pristojnog ponašanja u Narodnoj skupštini RS davno izgubila.

- Visoko smo podigli prag tolerancije na uvrede, na izbjegavanje tema koje se obrađuju po dnevnom redu, i čak je ovo postalo poželjno ponašanje za šire narodne mase. Sjednice se najviše i prate očekujući takve scene i vokabular. Nemam nadu da će se sa tim prestati – dodala je Karadžić – Jovičević.

Stanivuković je istakao da ga je Tamindžija i danas vrijeđao na sjednici etiškog odbora, nazivao ga „propalim studentom, bogatašem, nekoga ko nije dostojan da sjedi pred njega“ i sl.

- Uvrede koje sam danas dobio, mogu se naći i u stenogramu. I danas sam pretrpio salvu uvreda. Ja nikada nisam nikoga uvrijedio i iznio kvalifikacije iz privatnog života. I danas sam na odboru bio miran i pristojan – dodao je Stanivuković.

Ilija Tamindžija danas je izjavio da nije bilo nikakvih uvreda, te da je Stanivuković iznio samo još jednu predstavu za javnost.

- Meni je ovo deseta godina u NSRS i nikada ranije nisam imao potrebu nikoga da uvrijedim – dodao je Tamindžija.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE