• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prevedite to na "bosanski" jezik?!

Nadležni u Kliničkoj apoteci Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu od distributera lijekova u RS zahtijevaju da lijekovi koje im dostavljaju imaju prevod na "bosanski jezik"

 Prevedite to na "bosanski" jezik?! Izvor: MONDO

U prorivnom, navodi se u dopisu koji je ova apoteka dostavila distributerima lijekova u Srpskoj, lijekovi će biti vraćeni.

"Shodno potpisanim ugovorima na osnovu kojih vršite isporuku lijekova u Kliničku apoteku, uočeno je da većina preparata koji su registrovani u BiH nemaju prevod na bosanski jezik.

S obzirom na to da to krši zakonske propise, molim Vas da ubuduće svaka dostavljena kutija ima kompletan prevod. Klinička apoteka vraćaće sve preparate koji ne budu imali traženi prevod", navedeno je u dopisu Kliničke apoteke Sarajevo.

Prema Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH, svi lekovi koji su u prometu u BiH moraju biti označeni na jednom od službenih jezika koji su u upotrebi u BiH, piše "Glas Srpske".

Službeni jezici, prema Ustavu RS, su jezik srpskog naroda, jezik bošnjačkog naroda i jezik hrvatskog naroda. Ustav BiH nije precizan i ostavlja prostor da se "bošnjački jezik" može zvati i "bosanskim".

Šef Kliničke apoteke Anesa Eminović tvrdi da je za njih evidentno da "regulacija uvoza lijekova ne ide pravim putem", ali nije htela da bilo šta objašnjava, pa ni to o kakvoj regulaciji je riječ.

Lingvista Milorad Telebak podvlači da jezici ne dobijaju nazive po državama nego po narodima, pa tako se jezik može zvati "bošnjački", ali ne može "bosanski".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE