• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ilija Jurišić na slobodi

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu Iliji Juršiću za napad na kolonu JNA 1992. u Tuzli. Biće održan novi prvostepeni postupak.

 Ilija Jurišić na slobodi Izvor: MONDO

Predsjedavajući Apelacionog suda Siniša Važić je rekao da je Jurišiću ukinut pritvor, da je on od danas slobodan čovjek i da može da ide kući, a da bi ponovljeno suđenje, za koje nije dat rok, trebalo da se obavi pred novim sudskim vijećem.

Na ovaj način uvažena je žalba na presudu, koju je uložila odbrana, tražeći momentalno ukidanje pritvora.Na odluku o ukidanju pritvora nema prava žalbe.

Apelacioni sud odluku je obrazložio time što u prvostepenoj presudi nije izveden određeni broj dokaza kojim bi bila potvrđena optužba za nedozvoljenu upotrebu sredstava borbe.

U obrazloženju je navedeno da nedostaju dokazi koji bi potvrdili ili oborili navode optužbe ili odbrane, te da je nejasno zašto i po čijoj naredbi se povlačio garnizon JNA iz Tuzle 1992. godine.

Važić kaže da su kontradiktorni dokazi da je optuženi znao za perfidni plan napada na kolonu JNA, koji su izvršile tuzlanske vlasti. Ona kaže da je tvrdnja u optužnici da je Jurišić izdao naredbu za napad - "Na vatru odgovoriti vatrom" u suprotnosti sa izjavama svjedoka.

Izricanju presude prisustvovala je Jurišićeva i njegova bliža porodica, ambasador BiH u Srbiji Boriša Arnaut, te predstavnici nevladinih organizacija iz Tuzle i mediji iz Federacije BiH.

Jurišić, koji se nalazi u pritvoru od 11. maja 2007. godine, dočekao je ovu odluku vidno potresen. Jurišić je zaplakao, potom se rukovao Važićem i zahvalio mu na odluci da bude pušten na slobodu.

Ilija Jurišić osuđen je 22. septembra 2009. godine pred Vijećem za ratne zločine nekadašnjeg Okružnog suda u Beogradu na 12 godina zatvora jer je, kako je u presudi navedeno, naredio napad na kolonu JNA koja se povlačila iz Tuzle. On je uhapšen 2007. godine na beogradskom Aerodromu "Nikola Tesla" i od tada se nalazi u pritvoru u Beogradu.

Tokom drugostepenog postupka protiv Jurišića, koji je počeo 22. septembra ove godine pred Apelacionim sudom u Beogradu, saslušani su uglavnom svjedoci odbrane koji su svjedočili video-linkom iz Suda BiH u Sarajevu, a među njima i Selim Bešlagić koji je u vrijeme zločina bio načelnik opštine Tuzla, zatim komandant štaba Teritorijalne odbrane Tuzle Enver Delibegović, tadašnji sekretar Jasmin Imamović i načelnik SJB Tuzla Meho Bajrić.

Žalbeni postupak na prvostepenu presudu Jurišiću, okončan je 8. oktobra, iznošenjem završnih riječi tužilaštva i odbrane. Jurišić se tada obratio sudu i rekao da je uvjeren da njegova krivica nije dokazana, te da smatra da je žrtva mržnje i osvete.

Tužilaštvo je zatražilo potvrdu prvostepene presude i da Jurišić bude osuđen na dužu kaznu zatvora, od prvostepeno presuđenih 12 godina zbog težine počinjenog djela. Odbrana je tražila momentalno ukidanje pritvora i oslobađajuću presudu.

Na Brčanskoj malti 15. maja 1992. godine poginula su najmanje 92 vojnika, ranjena najmanje 33 pripadnika JNA i uništen veći broj vojnih i sanitetskih vozila.

Komšić zadovoljan što će se Jurišić braniti sa slobode

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izrazio je zadovoljstvo što je Iliji Jurišiću omogućeno da se brani sa slobode i što će biti pušten iz zatvora.

Komšić je Beti rekao da smatra da je "Jurišić nevin čovjek i da će u ponovljenom postupku i sud donijeti takvu odluku".

"Sada je najvažnije da Jurišić dođe u Tuzlu", rekao je kratko Komšić.

Načelnik opštine Tuzla Jasmin Imamović pozdravio je odluku Apelacionog suda u Beogradu i kazao da "ne želi ništa da komentariše dok ne pogleda presudu".

Imamović je Beti rekao da je sada najvažnije da Jurišić dođe u Tuzlu i da će ambasada BiH u Beogradu pomoći u tom procesu.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE