• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik najavio miting pred OHR-om i pismo Donaldu Trampu

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Predsjednik SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je danas da će pisati američkom predsjedniku Donaldu Trampu, kao i da će organizovati miting u Istočnom Sarajevu, ali i pred zgradom OHR-a u Sarajevu.

 Dodik najavio miting pred OHR-om i pismo Donaldu Trampu Izvor: MONDO/Brankica Spasenić

Dodik je nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a rekao da je stranka zadužila svoje funkcionere da razgovaraju sa svim predstavnicima međunarodnih organizacija i ambasada u BiH kako bi “istakli argumente RS o aktuelnoj situaciji”.

SNSD je odbacio kao akt pritiska pismo koje su ambasada Evropske unije, OEBS-a i Ambasada SAD-a uputili srpskim zaposlenicima u zajedničkim organima.

Možda će vas zanimati

"To je neprimjerena praksa, kršenje Bečke konvencije i miješanje u unutrašnje stvari u BiH i tražićemo od njihovih centrala da objasne njihovo ponašanje. Ovo je zastrašivanje zaposlenih u zajedničkim institucijama. Nikada nisu tako reagovali kada bošnjački predstavnici organizuju sastanak sa svojim zaposlenicima," kazao je Dodik.

On je ocijenio da se time derogira pravo najviših zvaničnika u BiH da organizuju sastanke sa predstavnicima u zajedničkim institucijama.

"Oni su obični službenici. Ne prijetim, ali ja mogu lakše da dođem do njihovih šefova, nego što oni to misle i da ih pitam da li to što je ambasador prijetio našim zaposlenicima, da li je ti politika EU. Pismom ću pokušati doći i do Trampa, da ga pitam je li to stav SAD. A posebno, ova nadmena ambasadorka iz OEBS-a. Pitaću i Rusiju i druge članice ...," kazao je Dodik.

Poručuje da je to „odmetnuta ekipa“ koja misli da može da vlada.

"Oni hoće ovdje da upravljaju, a moraju shvatiti da to ne može, da ima ekipa ponosnih ljudi. Nemojte vi nama ovdje predavati. Nigdje na svijetu nema da meni, članu Predsjedništva, predsjedavajućem Savjeta ministar Zoranu Tegeltiji prijete da ne održimo sastanak sa svojim predstavnicima. Oni se panično boje da Bošnjaci ne dođu pred njihove rezidencije i ambasade. Priznavali su mi ranije da im je veći problem da im se skupi 5.000 Bošnjaka i protesuju, nego sva RS," kazao je Dodik.

Dodao je zatim, da će „odati tajnu“:

"Organizovaćemo javni miting u Istočnom Sarajevu i tražićemo da se on preseli pred OHR u Sarajevo. Tražićemo saglasnost za to. Ako je to način, tako ćemo se ponašati. Gdje ima smisla da meni kao članu najvišeg organa u BiH zabrane da razgovaram sa službenicima," zaključio je Dodik

Osudio je i „prijetnje Valentina Incka, upućene RS kroz javne istupe“.

"To je dokaz da je on u službi bošnjačkih političkih interesa u BiH i da je izgubio kredibilitet. O ovome treba Vlada RS da obavijesti zemlje potpisnice Dejtonskog sporazuma i one kojie su bile svjedoci, jer je kršio aneks 10., te da o tome obavijesti Savjet bezbjednosti UN-a," rekao je Dodik.

Najavio je da će pisati pismo predsjedniku SAD Donaldu Trampu o radu njegove administracije u BIH.

"Slušao sam ga u govorima na Generalnoj skupštini UN gdje je rekao da poštuje suverenitet zemalja. Šta je ovo, koja je ovo lakrdija i stavljanje u poziciju zamorčeta svih nas. Nije ni Amerika više što je bila. Mi smo ovdje eksperiment nekih ljudi. Raspolažemo informacijama da ti ljudi, počevši od Palmera, sve čine da bi kaznili RS," kazao je Dodik.

On je naveo da će ga pitati da je li to stav američke administracije.

Dodik je odbacio i obilježavanje 1. marta u BiH, ocijenivši da je to pokušaj majorizacije i datum koji nije usvojen nijednim aktom.

"Prvi mart je lažna predstava o prazniku BiH. Neprimjereno je da strani predstavnici idu na tu kvazi - manifestacju i time doprinose da se to neriješeno pitanje dodatnuo usložni u BiH," kazao je Dodik.

Govorio je i o saradnji sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem (SDS) i rekao da je taj sporazum već potpisan, ali da će se raditi aneksi kako bi bio operativan.

Za to je zadužen potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković.

"Radujemo se toj saradnji. Vjerujemo da će Bijeljina biti bolje stabilizovana i da će pomoći da se vrše različiti pripusti bez animoziteta," istakao je Dodik.

Najavio je i novi poslovnik o radu NSRS kako bi se „vratio ugled NSRS koji je narušen ponašanjem opozicionara kojima se pokušava degradirati uloga NSRS“.

Dodik je najavio da očekuje da će kroz parlamentarnu proceduru u prvoj poliovini marta biti obavljena rasprava u Predstavničkom domu PS BiH o novom Zakonu o Ustavnom sudu BiH koji je SNSD dostavio zajedno sa HDZ BiH.

Odbacio je Zakon o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH (VSTS) i rekao da su zadužili svoje delegate u Domu naroda u BiH da ga odbiju kad dođe na dnevni red.

Ocijenio je da je glasanje PDP-a i SDS-a za ovaj zakon “eklaktan primer izdaje RS”.

"SDS i PDP su radna jedinica SDA u RS," rekao je Dodik.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Borba

Svaka mu je Njegosevska. Ostaje nam borba svim demokratskim sredstvima. Ne mogu nam nista. Volja naroda je nepobjediva bila cak i u Otomansko vrijeme kad smo bili 50 puta malobrojniji nego danas uz onakvu represiju i izivljavanje s**ke nad narodom pa smo dosli do slobode i postovanja narodne volje za svoju drzavu a kamoli danas u multipolarnom svijetu

MONDO REPORTAŽE