• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik i Čović: Postoje svi uslovi za raspodjelu sredstava MMF-a

Izvor MONDO/Srna

Lideri SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a Dragan Čović pozvali su guvernera Centralne banke BiH da izvrši raspodjelu sredstava Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kako je to navedeno u Pismu namjere, jer postoje svi neophodni dokumenti i uslovi da se to učini.

 Dodik i Čović: Postoje svi uslovi za raspodjelu sredstava MMF-a Izvor: Срна

Dodik je nakon današnjeg sastanka delegacija SNSD-a i HDZ-a BiH u Istočnom Sarajevu rekao da je dogovoreno da se sredstva MMF-a podijele tako da Republici Srpskoj ide 38 odsto, ostalo Federaciji BiH (FBiH), a po pola procenta oba entiteta da upute Brčko distriktu za finansiranje određenih aktivnosti, imajući u vidu da je distrikt u zajedničkom vlasništvu oba entiteta.

On je naveo da što se tiče FBiH, 50 odsto pripadajućih sredstava ide na federalne račune, a ostalo se dijeli kantonima po kriterijumima koji postoje u tom entitetu.

"Sada se ta odluka ne poštuje u dijelu neprihvatanja da se to utvrdi kao obaveza federalnih vlasti da novac podijeli kantonima i zbog toga su sredstva MMF-a blokirana", rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Možda će vas zanimati

Dodik je naveo da su procedure poznate do sada u aranžmanima sa MMF-om ispoštovane i da guverner Centralne banke BiH nema nijedan razlog da ta sredstva ne podijeli kako je predviđenom Pismom namjere u kome su navedene ovakve proporcije vezano za entitete i kanton.

On je podsjetio da su Pismo namjere usvojio Fiskalni savjet, a prethodno svi nivoi vlasti u BiH.

"Ovo je nepotrebno i dodatno opterećuje odnose u BiH, koja gubi kredibilitet u smislu situacije da smo te pare tražili hitno, a one više od mjesec stoje blokirane", ocijenio je srpski član Predsjedništva BiH.

On je napomenuo da i drugi plasmani sa EU prate sredstva MMF-a, te da postoji problem ako ona ne dođu do krajnjeg korisnika.

Dodik je rekao da Parlamentarna skupština BiH treba da predstavlja skupštine i parlamente sa drugih nivoa, ali da pokušava da uradi nešto što nije po Ustavu.

"Osnovna zloupotreba je vezana za Centralnu izbornu komisiju (CIK). Postoje sredstva koja se mogu odobriti iz privremenog aranžamana za održavanje lokalnih izbora, ali je problem nelegalno izabrana Komisija", dodao je on.

Prema njegovim riječima, nije poštovano nekoliko stvari koje predviđa zakon, prije svega, konkurs za članove Komisije, situacija da se biraju oni koji nisu politički angažovani, te da CIK koji je u mandatu ne može da ode sa pozicije sve dok se ne implementiraju zadnji rezultati izbora, a to nije urađeno u FBiH.

"Izbori se trebaju održati u legalnoj i legitimnoj atmosferi, a to nije atmosfera u kojoj imate nelegitimno izabranu Komisiju. Spekulacije idu za tim da imate politički motivisanu Komisiju koja će služiti jednoj politici ili politkama kako bi mogli da bez ikakvih osnova kreiraju sam izborni rezultat, što je krajnji cilj", naveo je Dodik.

On je istakao da sredstva nisu problem, već da je problem Centralna izborna komisija, te dodao da su sudovima upućene primjedbe zbog nezakonitog izbora članova Komisije i da se čeka njihova odluka.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dobojlija

A gdje su minimalci za april Milorade??

MONDO REPORTAŽE