• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na 10.000 građana 14 ljekara

Na 10.000 građana u BiH ima samo 14 ljekara, manje ljekara ima jedino Albanija, dok sve ostale zemlje u okruženju imaju više od 20 ljekara na isti broj stanovnika.

 Na 10.000 građana 14 ljekara Izvor: MONDO

Tako u Albaniji na 10.000 stanovnika dođe 11 ljekara, u BiH 14, Crnoj Gori i Srbiji po 20, u Sloveniji 24 i na najboljem mjestu je Hrvatska sa 26 ljekara,pišu Nezavisne Novine.

Miodrag Femić, predsjednik međunarodne Asocijacije doktora medice za Jugoističnu Evropu, je kazao da je BiH na začelju u Evropi po broju doktora u odnosu na broj stanovnika.

"Evropski standard je 362 ljekara na 100.000 stanovnika i tako je propisala Svjetska zdravstvena organizacija, a BiH ima tek oko 140. Pogledajte gdje smo mi sada u odnosu na to", kazao je Femić.

Prema njegovim riječima, u BiH je generalno veoma loša situacija kada su u pitanju kompletnu uslovi koje imaju ljekari.

"U RS trenutno ima oko 1.700 ljekara i nedostaje nam još toliko da bismo imali dovoljno. Na drugoj strani i ovo što imamo ljekara stalno odlaze u druge zemlje gdje imaju bolje uslove", naveo je Femić.

On je kazao da je samo ove godine RS napustilo oko 60 doktora specijalista i da će posebno nepovoljna situacija biti kada BiH dobije bezvizni režim.

Siniša Bencun, menadžer u Centrima civilnih inicijativa, je kazao da je ova organizacija tokom projekta o kvalitetu života građana u BiH došla do zabrinjavajućih podataka o broju stanovnika na jednog doktora.

"Posebno je zabrinjavajuća situacija u Banjaluci i Livnu gdje na jednog dokora dođe 2.700, odnosno u Livnu 2.670 stanovnika, dok je situacija nešto bolja u opštinama Tuzla, Doboj i Novo Sarajevo gdje na jednog doktora dolazi manje od 900 stanovnika", kazao je Bencun.

Biljana Jandrić, portparol Kliničkog centra Sarajevo, je kazala da u ovoj ustanovi najveći problem predstavlja nedostatak medicinskih sestara i tehničara.

"Najviše nam nedostaje taj kadar sa srednjom školom, a kada su u pitanju ljekari imamo manjak u Centru za urgentnu medicinu, jer je to težak, rudarski posao, pa ljudi čim imaju bolju priliku odu", navela je Jandrićeva.

Dušica Stanković, portparol Doma zdravlja Banjaluka, je kazala da jedini deficit imaju kada su u pitanju ginekolozi, a da u ostalim granama nemaju problema.

"Sada imamo tri doktora na specijalizaciji, tako da kada se vrate imaćemo dovoljno i ginekologa. Mi te nedostatke rješavamo tako što onaj kadar koji nam zatreba školujemo i šaljemo na specijalizaciju, tako da nemamo nekih velikih problema oko kadra", pojasnila je Stankovićeva.
Broj stanovnika na jednog ljekara

Banjaluka 2.700
Livno 2.670
Zenica 2.080
Pale 1.360
Travnik 1.240
Mostar 1.170
Foča 1.070
Bijeljina 1.050
Široki Brijeg 1.000
Trebinje 960
Tuzla 890
Doboj 800
N. Sarajevo 770

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE