• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko: BiH u fazi kada je uspjeh moguć

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko smatra da se BiH nalazi u fazi kada je uspjeh moguć sa samo malo više dobre političke volje i više poštovanja drugog.

 Incko: BiH u fazi kada je uspjeh moguć Izvor: MONDO

"Sada kada su opšti izbori iza nas, politika u BiH ima priliku da se konačno odmakne od bučne retorike diskusija koje su vođene tokom kampanje i da se fokusira na stvarne izazove sa kojima se suočavaju građani", naveo je Incko u pisanoj izjavi povodom obilježavanja 15. godišnjice potpisivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Petnaest godina nakon Dejtona, kaže Incko, želja građana BiH je da sa optimizmom mogu da gledaju u budućnost, saopšteno je iz OHR-a.

"Susjedi BiH su se distancirali od šovinizma koji je ranije bio prisutan, a koji ne donosi rezultate, i aktivno rade na tome da razviju klimu saradnje iz koje će svaka zemlja u regiji imati koristi. U međuvremenu, EU proaktivno radi na tome da svim zemljama Zapadnog Balkana pomogne da se pripreme za punopravno članstvo i kao dio tih napora EU pruža BiH praktičnu podršku i ekonomsku pomoć u vrijednosti od oko 100 miliona evra godišnje", naglasio je Incko.

On tvrdi da su građani BiH nebrojeno puta sasvim jasno rekli da žele članstvo u EU, zemlju koja funkcioniše, zemlju sa vladavinom prava, koja svojim građanima omogućava da žive dostojanstveno, a njihovi predstavnici, oni koji su izabrani u oktobru, sada moraju da rade na tome da ih tamo i dovedu.

"Provođenje evropskog programa ekonomskih, socijalnih i ustavnih reformi direktno će riješiti glavne izazove sa kojima se suočavaju građani BiH. To znači kraj ekonomske i institucionalne krize i usklađivanje Ustava sa evropskim standardima", naglasio je Incko.

Osvrnuvši se proteklih 15 godina, Incko je rekao da je krajem 1995. godine, društvo bilo na koljenima - stotinu hiljada mrtvih i dva miliona ljudi koji su ostali bez domova, razorene zajednice, uništena privreda, traumatizovani ljudi.

"To nije BiH iz 2010. Danas ova zemlja jeste suočena sa stvarnim izazovima, ali je postignut ogroman napredak, a i preostali problemi mogu se riješiti. I dok obilježavamo 15. godišnjicu Dejtona, vidimo zemlju koja ima materijalne i ljudske resurse da ponovo postane ekonomija sa najbržom stopom rasta u jugoistočnoj Evropi. Vidimo zemlju koja ima resurse da dovede do kraja svoj dugi put do potpune evropske integracije", kaže Incko.

On je dodao da je tokom većeg dijela posljednjih 15 godina, BiH bila uspješna, kada su se njeni lideri bavili praktičnim pitanjima konstruktivno i sa iskrenim namjerama.

"Stranke to mogu da urade ako formiraju vlade bez odlaganja i ako se daju na posao za koji su birani na izborima.Petnaest godina nakon Dejtona, izgledi i potencijali za BiH su dobri, pogotovo ekonomski, ali i na političkom polju napredak je moguć i on mora biti moguć", smatra Incko.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE