• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predizborne "igre" u Prijedoru 1930-ih: Hasan prodao volove za "izbornu agitaciju", pa se pokajao

Autori mondo.ba Autori Siniša Stanić

U Prijedoru je 1939. godine održano jedno suđenje za koje je vladalo veliko interesovanje, ne samo u tom gradu nego i u okolini.

 Predizborne "igre" u Prijedoru 1930-ih: Hasan prodao volove za "izbornu agitaciju", pa se pokajao Izvor: ilustracija, Printscreen

Sreski sud je raspravljao o sporu u kome su glavni akteri Živko Danilović, bivši narodni poslanik, i njegov bivši pomoćnik - zemljoradnik Hasan Hušidić.

"Na izborima 1931. godine g. Živko Danilović se kandidovao za narodnog poslanika za Srez prijedorski. Za svoga zamjenika na istoj listi uzeo je g. Hasana Hušidića, zemljoradnika iz Kozarca. Napravili su ugovor da Hušidić može da troši novac za izbor, s tim da mu g. Danilović, kad bude poslanik sve vrati. Hušidić je jednog dana, pred same izbore obavijestio g. Danilovića, da više nema novaca. Jedino još čime bi se mogao pomoći bili su volovi koje je imao i zbog toga je pitao g. Danilovića, može li ih prodati. Ovaj je rekao da to odmah učini bez oklijevanja, a oštetu će dobiti poslije izbora", izvještava o ovom slučaju beogradska "Pravda",  februara 1939. godine.

U nastavku, list navodi da je na tim izborima Živko Danilović izabran za poslanika, ali nije ispunio svoje obećanje. Kad mu je Hušidić počeo prijetiti da će ga tužiti sudu, Danilović mu je obećao da će ga na novim izborima uzeti ponovo za zamjenika. To je Hušidića umirilo, te je čekao izvjesno vrijeme. Međutim, na narednim izborima Hušidić se predomislio i kandidovao na listi Svetislava Hođere. Odmah poslije toga tužio je Danilovića za oštetu.

"Suđenje je nekoliko puta odlagano, i tek juče, poslije bezbrojnih saslušanja svjedoka, sud je donio presudu kojom se g. Danilović osuđuje da plati sve sudske troškove i oštećenom 2.700 dinara. Tako je likvidiran jedan spor koji potiče još od izbora prije osam godina", navodi "Pravda" u tekstu od 19. februara 1939. godine.

Izvor: Printscreen

Možda će vas zanimati

Ukoliko vam se dopadaju "Priče iz naftalina", zapratite nas i na facebooku! (LINK)

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE