• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka '95: Kulturom protiv beznađa

Autori mondo.ba Autori Siniša Stanić

Uprkos ratu koji je buktio svuda okolo, u Banjaluci je marta '95, vjerovali ili ne, održano na desetine kulturnih događaja - promocija, koncerata, predstava, izložbi... Prisjetimo se ovih dešavanja i njihovih učesnika

 Banjaluka '95: Kulturom protiv beznađa Izvor: Glas Srpske/prinscreen

Već četvrtu godinu oko Banjaluke bjesni rat... U martu 1995. na većini frontova u zapadnom dijelu Republike Srpske nastavljeni su žestoki sukobi. Velika proljećna ofanziva Armije RBiH počela je na majevičkom i vlašićkom ratištu, a kolone izbjeglica slivaju se u Kneževo. Nastavljena su snažna granatiranja Doboja, Teslića, Modriče i drugih mjesta u RS, a u njima stradaju i vojska i civili... Na kupreškom i grahovsko-glamočkom ratištu pripadnici HVO žestoko tuku srpske linije, kao i njihovi sunarodnici u Posavini... Republika Srpska već duže vrijeme je u izolaciji i pod sankcijama - Srbije i međunarodne zajednice...

Ipak, tog marta '95, u takvim teškim i beznadežnim uslovima, u Banjaluci su se dešavale i neke lijepe, potpuno neočekivane stvari. Naime, u gradu na Vrbasu samo tog mjeseca zabilježeno je na desetine kulturnih dešavanja - od koncerata i predstava, do promocija knjiga i časopisa, izložbi slika i fotografija... Reklo bi se da je kod Banjalučana želja i potreba za kulturom pobijedila beznađe, strah i ratnu neimaštinu!

Neka od imena koja se pojavljuju u kulturnim rubrikama tadašnje štampe nisu više među živima, pojedina su zaboravljena, ali mnoga od njih i danas su prilično prisutna na kulturnoj sceni Republike Srpske i Srbije.

Prisjetimo se...

Banjalučki "parkić" u proljeće '95
Izvor: Glas Srpske/prinscreen, banjalučki "parkić" u proljeće '95

U Domu Vojske RS 1. marta 1995. organizovana je promocija knjige "Putovođe i putokazi" Ljubomira Zukovića, tadašnjeg ministra za kulturu i obrazovanje u Vladi RS. O knjizi i autoru govorili su Sreten Vujković i Luka Šekara, a u umjetničkom dijelu učestvovali su glumica Radenka Ševo, kao i trio flauta - Kristina Bobrek, Sunčica Lončar i Branka Radošević.

Istog dana, takođe u Domu VRS, otvorena je izložba petorice banjalučkih slikara - Nebojše Bosnića, Vladislava Dacešina, Gorana Jankovića, Zorana Markovića i Živka Šušnice. Posjetiocima su predstavljena trideset i dva djela ovih poznatih umjetnika.

2. marta u Banskom dvoru desile su se dvije manifetacije. Prvo je otvorena izložba fotografija "Ona - portret i akt u fotografiji" Duška Momčilovića, što je bilo njegovo 25. samostalno predstavljanje publici. Istog dana, održano je i književno veče posvećeno tragično nastradalom banjalučkom pjesniku Ljupku Račiću. Njegove objavljene i neobjavljene pjesme recitovali su glumci Radenka Ševo i Đorđe Marković, dok su kao gosti večeri nastupili Ranko Risojević, Milenko Stojičić, Nikola Guzijan, Nikola Tomović, Zdravko Kecman i drugi.

Izvor: Glas Srpske/prinscreen

Taj dan otvorena je i prodajna izložba slika u prostorijama galerije (ujedno i picerije) "Rodos", a među 21 izloženim djelom nalazila su se ostvarenja Ljube Gajića, Živka Šušnice, Nebojše Bosnića i Miodraga Šušnice. Prikazana likovna ostvarenja bila su na potezu od apstrakcije do hiperrealizma.

4. marta, povodom "Ševčenkovih dana", u Krajiškom dječijem pozorištu održan je koncert KUD-a "Taras Ševčenko", a 7. marta u Narodnom pozorištu RS održana je premijera komada "Brak sa unutrašnjim sagorijevanjem" banjalučkog Teatra "S", autora Branka Brđanina Bajovića, u režiji Dobrivoja Stefanovića, sa Marijom Šljivar i Dragišom Ilisićem u glavnim ulogama. Ova duodrama u "Glasu Srpske" ocijenjena je kao "bezukusna, sa predugim mrcvarenjem teksta, scene i likova..."

Izvor: Glas Srpske/prinscreen

U Banskom dvoru 10. marta održana je tribina o knjizi "Noć đenerala" Vuka Draškovića, u organizaciji lista "Otadžbina", a gosti su bili Ljiljana Šop i Milenko Vučetić iz Beograda i Mirjana Vlaisavljević iz Banjaluke. Istog dana, u Galeriji likovnih umjetnosti RS otvorena je izložba grafika prijedorskog umjetnika Zorana Banovića. To je bilo Banovićevo drugo samostalno izlaganje, a izložbu je otvorio Predrag Lazarević, tadašnji direktor Narodne i univerzitetske biblioteke "Petar Kočić".

Tog dana održan je i seminar Republičkog pedagoškog zavoda o doprinosu nastavi stranih jezika. Uz prisustvo više od 30 nastavnika predavači su bili Svetozar Milojević, Mirko Banjac i Milan Balaban.

14. marta veliki broj zainteresovanih mogao je da vidi promociju filma "Srbi", autora Riste Kubure, novinara, pjesnika i publiciste iz Beograda. Među prisutnima na ovoj promociji u Banskom dvoru bili su i tadašnja potpredsjednica RS Biljana Plavšić, kao i generali VRS Slavko Lisica i Stanislav Galić.

Izvor: Glas Srpske/prinscreen

16. marta, pred više od 6.000 posjetilaca u dvorani Borik održan je humanitarni koncert niške grupe Galija, a to je ujedno bila i promocija njihovog dvostrukog albuma "Karavan". Kompletan prihod sa ovog koncerta bio je namijenjen porodicama poginulih i ranjenih boraca VRS.

Izvor: Glas Srpske/prinscreen

Narednog dana, 17. marta u Krajiškom dječijem pozorištu premijerno je prikazana predstava "Pastir i princeza" po tekstu Jovice Tiša, u režiji Nenada Bojića. "Na sceni su se dobro snašli Darija Buzaković i Pavle Banjac (dvorska luda), kao i Ljiljana Malinović i Aleksandar Lukač (car i carica). Alena Radulović i Slaviša Janković (princeza i pastir) mogli su biti za nijansu opušteniji", piše "Glas Srpske" u recenziji ove predstave, navodeći da je banjalučka publika zvala glumce tri puta na "bis".

Izvor: Glas Srpske/prinscreen

Iste večeri, u Domu vojske RS održana je promocija knjige "Otadžbinske teme" Nikole Koljevića, tadašnjeg potpredsjednika RS. Učesnici promocije bili su Ljubomir Zuković, Dragan Davidović i general Milan Gvero.

20. marta predstavljen je časopis "Svetigora", list Mitropolije crnogorsko-primorske. Na promociji u Banskom dvoru ovaj list prestavili su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović, sveštenik Radomir Nikčević, glavni i odgovorni urednik časopisa, monah Jovan, član redakcije, profesor Predrag Lazarević, kao i direktor preduzeća "Atos" iz Podgorice Miodrag Dubak. To veče mitropolit Amfilohije je naveo da "Svetigora i Mitropolija cetinjska ne priznaju granice na ušću Pive u Taru, tamo gdje Drina nastaje, ni tamo u Vilusima, ni bilo gdje između dva dijela istog naroda... Došli smo ovdje ne da vas ohrabrimo nego da se vama ohrabrimo." Promociji su prisustvovali i potpredsjednici RS Biljana Plavšić i Nikola Koljević

Izvor: Glas Srpske/prinscreen

22. marta u diskoteci Music Hall beogradska grupa Familija, poznata po hitovima "Baltazar" i "Mala, mala", održala je svoj promotivni koncert, na kome je predstavila novi album "Narodno pozorište".

Izvor: Glas Srpske/prinscreen

23. marta u Banskom dvoru održano je književno veče posvećeno Draganu Kolundžiji, a pored Kolundžije prisutni su bili Miljko Šindić i Ranko Preradović.

27. marta poznate beogradske umjetnice Jelena i Ivana Žigon održale su umjetničko veče u maloj sali Doma Vojske RS. One su govorile stihove Desanke Maksimović, Dobrice Erića, Duška Radovića i drugih, a "svojim šarmom i profesionalnošću natjerale su publiku da na kraju programa pjeva sa njima", navodi "Glas Srpske". Isti program, Jelena i Ivana Žigon ponovile su i narednog dana u velikoj sali VRS, za vojnike i pitomce Centra vojnih škola.

Izvor: Glas Srpske/prinscreen

Njihovom predstavljanju banjalučkoj publici prethodila je izložba slika "Mrkonjićki likovni krug", na kojoj je predstavljeno 69 slika, akvarela, crteža, karikatura i skulptura umjetnika iz Mrkonjić Grada, među kojima i Bore Marića, Mirka Rožića, Marije Mikulec i Luke Čolića.

29. marta ponovo je Dom Vojske RS bio domaćin zanimljive večeri. U pitanju je bila promocija knjige "Veteranovo pričešće i knjiga o biku" Bore Kapetanovića. "Autor je knjigu napisao u rovu, gdje je shvatio filozofiju rova, kao i problem života i smrti", piše "Glas Srpske". O knjizi su govorili Ranko Pavlović, Anđelko Anušić i Zdravko Kecman.

Izvor: Glas Srpske/prinscreen

U diskoteci Music Hall 30. marta rok grupa Prvi korak iz Gradiške promovisala je svoj album "Budi se, pogledaj" i svirkom uživo oduševila sve prisutne posjetioce. Gost večeri bila je rok grupa Barbara, takođe iz Gradiške. U intervjuu za "Glas Srpske" lider "Prvog koraka" Milenko Pavlović Miler (kasnije uspješan političar) rekao je da će se rokenrolom baviti zauvijek, navodeći da su on i basista Boško Pucar grupu osnovali 1993. "jer su smatrali da više ne postoji sarajevska rok-scena, koja je oduvijek 'kočila' krajiške bendove".

Izvor: Glas Srpske/prinscreen

31. marta u prepunoj vijećnici Banskog dvora održana je promocija knjige "U potpalublju" beogradskog književnika Vladimira Arsenijevića. Ovaj roman nagrađen je NIN-ovom nagradom te godine, a to veče u Banjaluci o knjizi "U potpalublju" su govorili Predrag Marković, Mladen Šukalo i autor Vladimir Arsenijević...

U martu 1995. godine najavljeno je i otvaranje Kluba studenata elektrotehnike (KSET), a banjalučka izdavačka kuća "Slovo" izdala je dvije nove knjige - zbirku poezije "Trag u vremenu" Mirka A. Markovića i "Kap po kap" Zorana Tubića, koji je u svojoj knjizi objedinio pjesme, aforizme i ojkače.

........

Izvori:

- "Glas Srpske", od 1. marta do 1. aprila 1995.
- "Krajiški vojnik", april 1995.

Možda će vas zanimati

Ukoliko vam se dopadaju "Priče iz naftalina", zapratite nas i na facebooku! (LINK)

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lucky

Beskrajno hvala za ovaj članak! Bio sam aktivni pratilac a ponegdje i učesnik dešavanja.

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop