• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đelić: Za EU pregovore spremni od kraja 2010

Vlada do kraja godine usvaja akcioni plan za ispunjavanje uslova za dobijanje statusa kandidata i početak pregovora za članstvo u EU.

 Đelić: Za EU pregovore spremni od kraja 2010 Izvor: MONDO

Potpredsjednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić je, uoči sutrašnje sjednice Savjeta EU o proslijeđivanju srpske kandidature Evropskoj komisiji, u intervjuu za "Politiku" istakao da "vjeruje u pozitivan ishod", ali da "iskustvo sa EU nam nalaže oprez".

Đelić je kazao da će srpska delegacija, koju će predvodi sutra u Luksemburgu, boriti „do poslednjeg momenta" kroz seriju bilateralnih susreta.

"Predstavnici Evropske komisije iznijeli su deset ključnih tačaka u kojima oni očekuju napredak od Srbije. Riječ je, simbolično, o 'deset evropskih zapovijesti za 2011. godinu', koje treba ispuniti kako bismo dobili status kandidata i, što je mnogo bitnije, počeli pregovore za ulazak u EU", rekao je Đelić, koji je i ministar nauke i tehnološkog razvoja.

Te "zapovijesti" će zapravo proizaći iz izvještaja EK o napretku Srbije, koji će biti objavljen 9. novembra, u Briselu.

"Te teme predstavljaju prije svega zdravorazumske reforme za unapređenje funkcionisanje naše države, naših odnosa sa susjedima i sa Evropom. I da nema Evrope, trebalo bi baš to da radimo”, rekao je on.

On je kazao da će izvještaj EK biti pretežno pozitivan.

"Imali smo, prije deset dana, sastanak u Briselu s predstavnicima Evropske komisije, na kome smo analizirali nacrt predstojećeg izvještaja. U njemu će se pozdraviti napredak Srbije, naročito hrabre odluke, poput one koju je donio predsjednik Tadić predlažući zajedničku rezoluciju u Generalnoj skupštini UN sa svim zemljama EU", kazao je Đelić.

Prema njegovim riječima, najveći napredak će biti konstatovan u regionalnoj saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala, naročito s Hrvatskom.

"Prava evropska strepnja vezana za naš region - više od nužnih budžeta i nelegalnih migracija - jeste rizik povećanja kriminalnih aktivnosti unutar EU.

Pravosudna reforma će biti najviše apostrofirana, ne da bi bila osporena, već da bi bila unaprijeđena. Lično vjerujem da će hrabra reforma pravosuđa, uz viznu liberalizaciju i dobijanje statusa kandidata, biti jedno od tri ključna dostignuća ove vlade", istakao je potpredsjednik vlade.

U izvještaju EK biće naglašeno da smo mi zapravo u mnogo čemu unaprijedili i budžet i funkcionisanje tih tijela. S druge strane, postavljeno je pitanje zašto će parlament usvajati izvještaje tih tijela. Svako tijelo koje nije dobilo direktnu podršku građana mora imati demokratski nadzor parlamenta, te i regulatorna tijela, kazao je on za Politiku.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE